Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Počastite se sočnim rolicama od jabuka, oraha i cimeta koje će odmah planuti sa stola i unijeti božanstven miris u vašu kuhinju

Stigla je sezona jabuka i oraha, namirnica koje obožavamo jesti i zajedno i odvojeno. Omiljeni jesenski plodovi obiluju prijeko potrebnim vitaminima i mineralima koji čine čuda za zdravlje cijelog tijela te skupa idealno funkcioniraju u formi deserata. Ako vam se jede nešto slatko i sočno, u nastavku donosimo recept za ukusne rolice s jabukama, orasima i cimetom koje će u trenu planuti sa stola…

Jesen samo što nije pokucala na vrata, a s njom stižu i omiljeni plodovi bogati vitaminima. Na tom popisu nalaze se jabuke i orasi, namirnice koje zajedno tvore sjajnu baza za pripremu finih (i brzih!) slastica.

Osim klasične pite, kojoj se uvijek rado vraćamo s dolaskom hladnijih dana, orasi i jabuke mogu se iskoristiti za izradu malo drugačijih, ali jednako slasnih deserata koji ne zahtijevaju posebne kulinarske vještine.

Ako nemate ideju kako iskoristiti ove dvije namirnice, isprobajte rolice od jabuka i oraha s cimetom od kojih će mirisati cijela kuhinja, a neće im odoljeti ni mali ni veliki.

RECEPT

Sastojci:

7 g suhog kvasca
250 ml tople vode
50 g šećera
160 g smeđeg šećera
520 g brašna
80 ml ulja
jaje
pola žličice soli
100 g maslaca
žlica cimeta
50 g mljevenih oraha
2 velike jabuke (naribane)
100 g šećera u prahu
2 i pol žlice mlijeka
ekstrakt vanilije

Postupak:

U zdjeli izmiješajte kvasac, toplu vodu, šećer i ulje dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa je ostavite sa strane na pet minuta. Kada se kvasac počinje pjeniti, dodajte sol, umućeno jaje i brašno. Sjedinite brašno s kvascem, sve dobro izmiješajte, oblikujte u loptu, pokrijte i ostavite na toplom da se tijesto diže oko 30 minuta.

Za to vrijeme u manjoj zdjelici pomiješajte smeđi šećer, cimet i mljevene orahe. Dignuto tijesto premjestite na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga razvaljajte valjkom pa premažite s otopljenim maslacem.

Premazano tijesto pospite mješavinom od cimeta, smeđeg šećera i oraha, a zatim ravnomjerno pobacajte naribane jabuke. Po želji, pospite nasjeckanim orasima te urolajte u veliku roladu koju ćete izrezati na 10-15 manjih rolica.

Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ponovo diže oko pola sata na toplom mjestu. Zagrijte pećnicu na 175 °C i pecite rolice 20-25 minuta, dok ne porumene. Pomiješajte šećer u prahu, mlijeko, ekstrakt vanilije i maslac u glatku smjesu pa prelijte preko vrućih rolica.

Foto: Instagram





Slični članci