Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Pileća prsa u kremastom umaku od karameliziranog luka brzinski su ručak koji možete obogatiti raznovrsnim prilozima

Luk je neizostavan dio svake kuhinje, no mnogi ga uglavnom koriste kao pojačivač okusa ili bazu za pripremu raznih jela. Ako ga želite isprobati u malo drugačije ruku, u nastavku potražite recept za pileća prsa s karameliziranim lukom koja se sjajno slažu s tjesteninom, rižom, palentom i pire krumpirom…

Luk je prava riznica hranjivih sastojaka. Prepun je vitamina C, B6 i mangana koji doprinose zdravlju cijelog organizma. Osim što jača imunitet, ova namirnica sadrži moćne antioksidanse, poput kvercetina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Dodavanje luka u svakodnevnu prehranu jednostavan je način da podržite rad srca, poboljšate probavu i smanjite upale u tijelu. Kada ga dodate nekom jelu, pojačat ćete mirisne i okusne note te doprinijeti bogatstvu aroma i tekstura koje malo koji sastojak može ponuditi.

@gimmedelicious

Ako volite jesti luk, a vaši ga ukućani ne preferiraju, imamo recept koji će im promijeniti mišljenje. Brzinska pileća prsa u kremastom umaku od karameliziranog luka idealno su rješenje da ‘zamaskirate’ ovo povrće i predstavite ga najmlađima u još ukusnijem svjetlu.

RECEPT

Sastojci:

2-3 komada pilećih prsa srednje veličine
pola žličice češnjaka u prahu, mljevene paprike i origana
žlica ulja
4 žlice maslaca
šalica narezanog luka
žlica balzamičnog octa
pola
žličice meda ili šećera
pola
šalice pilećeg temeljca
šalica vrhnja za kuhanje
1/4 šalice svježe ribanog parmezana
sol i papar

@gimmedelicious

Postupak:

Vodoravno prerežite pileća prsa na pola da budu tanja. Pomiješajte sve začine sa solju i paprom u posudici pa začinite obje strane prsa. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte meso u tavu i pecite oko pet minuta sa svake strane ili dok ne bude gotovo. Izvadite piletinu na tanjur.

U istu tavu dodajte maslac i nasjeckani luk. Pirjajte luk 10-15 minuta na laganoj vatri, miješajući po potrebi, dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte balzamični ocat i med pa pirjajte još dvije minute. Pojačajte vatru, umiješajte temeljac i pustite da zakipi.

Smanjite vatru i ulijte vrhnje. Pustite da lagano kuha 1-2 minute da se umak malo zgusne. Ako je pregust, razrijedite ga temeljcem. Umiješajte parmezan i vratite piletinu u tavu. Žlicom izlijte malo umaka na piletinu. Poslužite toplo s prilogom po izboru.

Foto: Instagram






Franck
hogwarts

Slični članci