Luk je neizostavan dio svake kuhinje, no mnogi ga uglavnom koriste kao pojačivač okusa ili bazu za pripremu raznih jela. Ako ga želite isprobati u malo drugačije ruku, u nastavku potražite recept za pileća prsa s karameliziranim lukom koja se sjajno slažu s tjesteninom, rižom, palentom i pire krumpirom…
Luk je prava riznica hranjivih sastojaka. Prepun je vitamina C, B6 i mangana koji doprinose zdravlju cijelog organizma. Osim što jača imunitet, ova namirnica sadrži moćne antioksidanse, poput kvercetina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Dodavanje luka u svakodnevnu prehranu jednostavan je način da podržite rad srca, poboljšate probavu i smanjite upale u tijelu. Kada ga dodate nekom jelu, pojačat ćete mirisne i okusne note te doprinijeti bogatstvu aroma i tekstura koje malo koji sastojak može ponuditi.
Ako volite jesti luk, a vaši ga ukućani ne preferiraju, imamo recept koji će im promijeniti mišljenje. Brzinska pileća prsa u kremastom umaku od karameliziranog luka idealno su rješenje da ‘zamaskirate’ ovo povrće i predstavite ga najmlađima u još ukusnijem svjetlu.
RECEPT
Sastojci:
2-3 komada pilećih prsa srednje veličine
pola žličice češnjaka u prahu, mljevene paprike i origana
žlica ulja
4 žlice maslaca
šalica narezanog luka
žlica balzamičnog octa
pola žličice meda ili šećera
pola šalice pilećeg temeljca
šalica vrhnja za kuhanje
1/4 šalice svježe ribanog parmezana
sol i papar
Postupak:
Vodoravno prerežite pileća prsa na pola da budu tanja. Pomiješajte sve začine sa solju i paprom u posudici pa začinite obje strane prsa. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte meso u tavu i pecite oko pet minuta sa svake strane ili dok ne bude gotovo. Izvadite piletinu na tanjur.
U istu tavu dodajte maslac i nasjeckani luk. Pirjajte luk 10-15 minuta na laganoj vatri, miješajući po potrebi, dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte balzamični ocat i med pa pirjajte još dvije minute. Pojačajte vatru, umiješajte temeljac i pustite da zakipi.
Smanjite vatru i ulijte vrhnje. Pustite da lagano kuha 1-2 minute da se umak malo zgusne. Ako je pregust, razrijedite ga temeljcem. Umiješajte parmezan i vratite piletinu u tavu. Žlicom izlijte malo umaka na piletinu. Poslužite toplo s prilogom po izboru.
Foto: Instagram