U tijeku je sezona smokvi – sočnog i zdravog voća koje se može kombinirati s raznim namirnicama. Jedna od njih je i slasni camembert sir koji obiluje raznim nutrijentima te osvaja kremastom teksturom i specifičnim okusom. Recept za slatko-slanu poslasticu iz pećnice donosimo u nastavku…
Camembert je sir s prepoznatljivom tankom koricom prekrivenom bijelom plemenitom plijesni. Zahvaljujući Napoleonu III., ova delicija postala je omiljena među Parižanima, a nije trebalo dugo da osvoji cijeli svijet.
Brojna istraživanja utvrdila su da camembert sadrži razne aminokiseline neophodne za zdravlje ljudskog organizma, kao i značajnu količinu minerala i vitamina – gotovo svih iz B skupine.
Najbolja karakteristika ovog ukusnog sira je to što se može jesti i u slanim i u slatkim kombinacijama, a posebno se dobro slaže s voćem i orašastim plodovima. Ako ste raspoloženi za neobičan spoj okusa, isprobajte camembert u kombinaciji sa smokvama, orasima i medom.
RECEPT
Sastojci:
250 g camemberta
4-6 smokvi
6-7 oraha
žlica meda
svježi timijan
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite camembert iz pakiranja i stavite ga u manju vatrostalnu posudu ili keramičku zdjelicu pogodnu za pečenje. Sir na vrhu zarežite nožem i na njega poslažite svježe smokve narezane na četvrtine, polovice oraha i med. Sve zajedno pecite u pećnici 15-20 minuta i poslužite posuto svježim timijanom uz topli tost i salatu.
Foto: Instagram