Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Pečene šparoge s cvjetačom, slanutkom i kiselkastim umakom od vlasca aromatično je jelo u kojem možete uživati bez grižnje savjesti

Tko kaže da zdrava hrana mora biti skupa i komplicirana za izradu? Ako volite povrće i nemate volje ni vremena dugo boraviti u kuhinji, jela iz pećnice najbolje su rješenje. Ovoga puta, počastite se pečenim šparogama sa slanutkom, cvjetačom i aromatičnim umakom od vlasca…

‘Carsko povrće’, kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba kada su podanici odlazili u berbu za careve. Danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.

@foodfluffer

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih i zdravih jela tijekom proljeća i ljeta. Tada traje sezona branja divljih zelenih šparoga.

Šalica šparoga broji samo 43 kalorije pa je ova namirnica idealna ako želite pripaziti na kilažu. Želite li ih isprobati u malo drugačijoj varijanti, pripremite ih s ribanom cvjetačom, slanutkom i kiselkastim umakom od vlasca.

@evakosmasflores

RECEPT

Za šparoge:

1/4 šalice sjeckanih lješnjaka
3/4 žličice soli
450 g šparoga
2 žlice maslinova ulja

Za podlogu od cvjetače:

350 g cvjetače (naribane na ribež poput riže)
2 režnja češnjaka
žlica maslinova ulja
žličica soli
konzerva slanutka (oko 450 g)
pola žličice mljevenog korijandera
pola žličice mljevene crvene paprike

Za umak:

15 g svježeg vlasca
šalica grubo sjeckanog peršina
režanj češnjaka
170 g grčkog jogurta
1/4 šalice limunovog soka
pola žličice soli
1/4 šalice maslinova ulja

@foodfluffer

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 220°C. Šparogama otkinite donju četvrtinu, poslažite ih na lim, zalijte maslinovim uljem i pospite nasjeckanim lješnjacima. Pecite ih 12-14 minuta i ostavite na toplom mjestu kako se ne bi previše ohladile.

Za to vrijeme naribajte cvjetaču u posudu, dodajte češnjak, dvije žlice maslinova ulja i pola žličice soli. Promiješajte da se sastojci sjedine pa prebacite i rasporedite na lim tako da prekrijete samo polovicu lima.

U drugoj posudici pomiješajte ocijeđeni slanutak, pola žličice soli, korijander i mljevenu papriku. Dobro promiješajte pa rasporedite slanutak na drugu polovicu lima tako ga ga ravnomjerno prekrijete. Pecite 17-20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

@evakosmasflores

Pripremite umak. U blender ubacite vlasac, peršin, češnjak, jogurt, limunov sok i sol. Blendajte srednjom jačinom i za to vrijeme kroz rupu na vrhu ulijte maslinovo ulje. Nastavite miksati dok umak ne postane jarko zelene boje, ali još uvijek zadrži vidljive komadiće začinskog bilja.

Kada je povrće gotovo, stavite cvjetaču na tanjur poput podloge pa na nju dodajte pečeni slanutak i šparoge. Prelijte umakom od vlasca i pospite koricom limuna, svježim vlascem i svježim peršinom.

Foto: Instagram





Slični članci