Dan zaljubljenih idealna je prilika da voljenoj osobi priuštite romantično gastronomsko iskustvo. Umjesto odlaska u restoran, dajte si truda i pripremite jednostavno jelo koje vrišti ‘ljubav’. Ako vam nedostaje ideja, u nastavku donosimo recept za ružičaste njoke sa špinatom i orasima…
Cikla je je bogata antioksidansima koji su važni za zdravlje tijela i mladolik izgled. Također, ono je odličan izvor folne kiseline i željeza pa ga je idealno konzumirati tijekom hladnih dana kako biste ojačali organizam.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2024/02/@street.inspired.perfection-922x1024.jpg)
Zbog jake ružičaste boje, ovo povrće idealno je za pripremu romantičnog jela na Valentinovo. Malo tko može odoljeti mekanim njokima koji se tope u ustima – naročito u boji ljubavi. U ovom receptu spajaju se sa špinatom i orasima te osvajaju na prvi zalogaj.
RECEPT
Sastojci:
150 g baby špinata
250 g cikle
25 g maslaca
2 režnja češnjaka
žlica maslinovog ulja
80 g ribanog parmezana
100 g glatkog brašna
400 g krumpira
25 g sjeckanih oraha
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2024/02/Snapinsta.app_416195506_908293101022765_5820082831085688444_n_1080-1024x1024.jpg)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Oguljenu ciklu, krumpir i češnjak stavite na lim za pečenje te ih premažite maslinovim uljem. Pecite oko sat vremena da omekšaju. Cikla i češnjak će se brže ispeći pa ih izvadite i stavite sa strane dok krumpir ne bude gotov.
Prebacite ciklu i češnjak u posudu i zgnječite ih u pire. Dodajte krumpir, brašno i parmezan pa sve dobro sjedinite. Prebacite smjesu na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete tijesto. Prerežite ga na četiri dijela i svaki zarolajte u dugačku ‘kobasicu’.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2024/02/@-fancyplantsfoodie.jpg)
Narežite njoke veličine oko 2 x 2 centimetra te ih ostavite ih strane. Tostirajte sjeckane orahe na suhoj tavi pa ih premjestite u zdjelicu za kasnije. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte špinat dok ne povene i ostavite ga sa strane.
Skuhajte njoke u kipućoj vodi. Kada isplivaju na površinu, gotovi su. Na tanjure najprije poslažite pripremljeni špinat, dodajte im njoke i pospite tostiranim orasima. Zalijte ih s još malo maslinovog ulja i na vrh pospite ribani parmezan.
Foto: Instagram