Dan zaljubljenih idealna je prilika da voljenoj osobi priuštite romantično gastronomsko iskustvo. Umjesto odlaska u restoran, dajte si truda i pripremite jednostavno jelo koje vrišti ‘ljubav’. Ako vam nedostaje ideja, u nastavku donosimo recept za ružičaste njoke sa špinatom i orasima…
Cikla je je bogata antioksidansima koji su važni za zdravlje tijela i mladolik izgled. Također, ono je odličan izvor folne kiseline i željeza pa ga je idealno konzumirati tijekom hladnih dana kako biste ojačali organizam.
Zbog jake ružičaste boje, ovo povrće idealno je za pripremu romantičnog jela na Valentinovo. Malo tko može odoljeti mekanim njokima koji se tope u ustima – naročito u boji ljubavi. U ovom receptu spajaju se sa špinatom i orasima te osvajaju na prvi zalogaj.
RECEPT
Sastojci:
150 g baby špinata
250 g cikle
25 g maslaca
2 režnja češnjaka
žlica maslinovog ulja
80 g ribanog parmezana
100 g glatkog brašna
400 g krumpira
25 g sjeckanih oraha
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Oguljenu ciklu, krumpir i češnjak stavite na lim za pečenje te ih premažite maslinovim uljem. Pecite oko sat vremena da omekšaju. Cikla i češnjak će se brže ispeći pa ih izvadite i stavite sa strane dok krumpir ne bude gotov.
Prebacite ciklu i češnjak u posudu i zgnječite ih u pire. Dodajte krumpir, brašno i parmezan pa sve dobro sjedinite. Prebacite smjesu na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete tijesto. Prerežite ga na četiri dijela i svaki zarolajte u dugačku ‘kobasicu’.
Narežite njoke veličine oko 2 x 2 centimetra te ih ostavite ih strane. Tostirajte sjeckane orahe na suhoj tavi pa ih premjestite u zdjelicu za kasnije. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte špinat dok ne povene i ostavite ga sa strane.
Skuhajte njoke u kipućoj vodi. Kada isplivaju na površinu, gotovi su. Na tanjure najprije poslažite pripremljeni špinat, dodajte im njoke i pospite tostiranim orasima. Zalijte ih s još malo maslinovog ulja i na vrh pospite ribani parmezan.
Foto: Instagram