Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ovog Uskrsa bacite se na pripremu sočne pince, a uz nekoliko tajnih sastojaka vaš će dom mirisat božanstveno….

Nema Uskrsa bez domaće pince koja svojim mirisom ispunjava cijeli dom, a okusom osvaja i gurmane najistančanijeg ukusa. Pogača ili sirnica, kako se još naziva, slatki je kruh koji se u većini domova na Uskrs nosi na blagoslov, a zatim se poslužuje uz kavu ili kao desert nakon obilnog blagdanskog ručka. Pinci miris i okus daju prvenstveno limun i naranča, ali i med, dobar rum (kruškovac) i vanilija. Iako se pinca danas može kupiti u pekarama ili supermarketima, nijedna se ne može mjeriti s domaćom. U nastavku donosimo recept za sočnu pogaču zbog koje ćete jedva čekati uskrsno jutro…

Pinca, pogača ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh i neizostavan dio svakog blagdanskog stola u našim krajevima. Ova poslastica nosi se u crkvu na blagoslov hrane na uskrsno jutro, a mnogi je jedu već za doručak.

Omiljena uskrsna slastica priprema se od teškog dizanog tijesta, oblikuje se u kuglu koja se prije pečenja premaže umućenim žumanjkom, razreže po sredini nožem u obliku križa i pospe krupnim šećerom.

@twosisterslivinglife

Iako se pinca danas može kupiti u brojnih pekarnicama, slastičarnicama i supermarketima, jasno je kako se nijedna kupovna ne može mjeriti s onom napravljenom u vlastitoj kuhinji.

Želite li se okušati u izradi ukusnog slatkog kruha koji može potrajati danima, u nastavku potražite jednostavan recept koji će sa sigurnošću postati dio vaše blagdanske kuharice.

@montes_manzanaycanela

RECEPT

Sastojci:

7 jaja
10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
1/2 šalice šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
naribana korica jednog limuna
po želji rum, grožđice, bademi…

Postupak:

Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, dvije šalice brašna i žličicu šećera. Sve sastojke dobro promiješajte i dobivenu smjesu ostavite pokriveno sat vremena na toplom.

Nad parom zamutite šećer, šest jaja i koricu limuna te polako dodajte otopljeni maslac, dignuti kvasac i ostatak brašna. Sve dobro izmijesite, najbolje rukom, dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.

@stillsundayco

Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže oko dva sata. Potom ga premjestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pogače pa ostavite da se diže još sat vremena.

Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160°C. Prvih dvadesetak minuta ih pecite pokrivene aluminijskom folijom, a zadnjih deset minuta ih otkrijte da dobiju karakterističnu (ukusnu!) koricu.

@bakedbypeet

Dobar tek i sretan Uskrs!

Foto: Instagram





Slični članci