Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ovo lagano jelo osvojilo je svijet! Probajte osvježavajuću salatu od spiralno narezanog krastavca koju možete jesti samu ili kao prilog

Krastavac je mnogima jedna od omiljenih namirnica tijekom ljetnih mjeseci. Osim što je ukusno i osvježavajuće, ovo povrće sadrži puno vode koju je važno unositi u velikim količinama na paklenim vrućinama. Internetom kruži recept za aromatičnu kinesku salatu od krastavca koja osvaja i izgledom i okusom…

Zahvaljujući fitonutrijentima, krastavac ima jedinstvena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva pa ga je poželjno redovito konzumirati.

Pospješuju zdravlje u kombinaciji s tradicionalnim antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena ili mangana, koji su također prisutni u krastavcu.

@vaimomatskuu

Krastavci se sastoje od 95,2 % vode, što znači da 141 grama krastavaca sadrži čak 132 mililitara vode. To odgovara petini dnevnog unosa vode kroz hranu pa ga se naročito preporučuje jesti tijekom vrućih mjeseci.

Posljednjih mjeseci društvenim mrežama kruži recept za osvježavajuću i pikantnu salatu od spiralno narezanog krastavca. Osim što je ukusno, ovo jelo nije komplicirano za izradu, a i zabavno je za jesti.

RECEPT

Sastojci:

2 žličice sezamovog ulja
3 žličice umaka od soje
1 žlica rižinog octa (može i jabučni ocat)
3 režnja češnjaka
veliki krastavac (oko 350 g)
sol i papar
2 žlice repičinog ili biljnog ulja
pola žličice čilija (prah ili pahuljice)
2 žličice sjemenki sezama
mladi luk

Postupak:

U posudi pomiješajte sezamovo ulje, umak od soje i rižin ocat. Zgnječite režnjeve češnjaka, pomiješajte ih s pripremljenim umakom pa ostavite sa strane se mariniraju i puste aromu.

Krastavac narežite spiralno tako da ga stavite na dva kineska štapiće i zarezujete po duljini. Okrenite ga na drugu stranu i ponovite postupak. Krastavac možete narezati i na kockice, no zanimljivije je teksture u spiralnom obliku.

Pogledajte VIDEO:

Ubacite krastavac u posudu u kojoj ćete poslužiti salatu te ga začinite solju i paprom. Na tavi zagrijte ulje, dodajte čili i miješajte oko 1-2 minute. Čili pahuljice ne smiju zagoriti. Izlijte u zdjelu otpornu na toplinu i pustite da se ohladi.

Na suhoj tavi tostirajte sjemenke sezama dok ne porumene. Prelijte krastavac umakom od soje koji ste ranije pripremili. Dodajte ohlađeno ulje s čilijem, pospite sezamom i začinite mladim lukom nasjeskanim na kolutiće.

@violaminerva

Foto: Instagram / Video: YouTube





Slični članci