Osim za grickanje, bobičasto voće sjajno je za izradu raznovrsnih slastica. S obzirom na to da obiluju brojnim vitaminima i mineralima, borovnice bismo redovito trebali konzumirati. Ako vam se jede nešto slatko, a da nije zahtijevno za izradu, isprobajte recept za fantastičnu pitu s borovnicama koje će se uvijek tražiti komad više…
Borovnicama se s razlogom pripisuje titula bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Zanimljivo je istaknuti da 100 grama ovih bobica sadrži tek 57 kalorija, ali zato obiluju značajnom količinom vlakana, vitamina C i K te minerala mangana.
Antioksidansi iz ovog ukusno voća imaju pozitivni učinak na zdravlje mozga, pomažući u poboljšanju njegove funkcije te odgađanju propadanja mozga koje nastaje kao posljedica starenja.
Borovnice su fenomenalna baza za pripremu raznih slanih i slatkih jela, a posebno su ukusne u kombinaciji s finim tijestom i začinima. Ako vam nedostaje ideja kako ih upotrijebiti, u nastavku donosimo recept za najfiniju pitu s borovnicama koju ćete ikada probati.
RECEPT
Sastojci:
400 g brašna
150 g margarina
150 g šećera
250 g mljevenih badema ili oraha
2 jaja
2 žlice soka od višanja
1 žlica cimeta
1 žlica kakaa
1 žumanjak
1 žlica šećera u prahu
150 g borovnica
Postupak:
U brašno dodajte bademe ili orahe, margarin, jaja, šećer, sok od višanja, cimet i kakao. Zamijesite tijesto i ostavite ga na hladnom oko sat vremena. Podmažite kalup za pa razvaljajte 2/3 tijesta i stavite ga na dno kalupa.
Odrežite višak tijesta koje prelazi preko ruba pa ga zarolajte i stavite oko pite. Rasoredite borovnice po tijestu. Ostatak tijesta tanko razvaljajte i napravite trakice širine oko 1 centimetar.
Pet trakica rasporedite preko borovnica s jednakim razmakom, a drugih pet stavite poprijeko. Umutite žumanjke s malo vode i njima premažite pitu. Pecite je u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35 minuta
Izvadite pitu iz kalupa, ohladite je i pospite šećerom u prahu.
Foto: Instagram