Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ovih blagdana počastite najmilije pandesalom s Nutellom! Filipinski kruščići koji se tope u ustima vrijedni su svake minute pripreme

Malo tko može odoljeti zovu pufastih i mekanih peciva koja se tope u ustima – poput pandesala. Riječ je o filipinskim kruščićima koji se mogu pripremati u slanoj i slatkoj varijanti. U nastavku donosimo recept za varijantu s Nutellom koja će savršeno upotpuniti blagdanski stol…

Pandesal je klasično filipinsko pecivo koje se u ovoj azijskoj zemlji obično jede za doručak ili kao međuobrok. Peciva imaju mekanu unutrašnjost te ih karakterizira lagana tekstura i slatkasti okus.

Ovi kruščići često se koriste za pripremu sendviča, no jednako se dobro slažu i sa slanim i sa slatkim nadjevima. Ako ovih blagdana želite razmaziti ukućane i goste nečim posebnim, pripremite pandesal nadjeven Nutellom.

@stillsundayco

RECEPT

Sastojci:

1/4 šalice tople vode
2 i pol žličice suhog kvasca
3/4 šalice šećera
šalica toplog mlijeka
55 g omekšalog maslaca

2 razmućena jaja
1 i pol žličica soli
4 žlice kakaa u prahu
4+1/4 šalice brašna
žlica ulja
šalica Nutelle
1/4 šalice krušnih mrvica
1/4 šalice mrvljenih Graham krekera

Postupak:

U zdjeli pomiješajte kvasac, toplu vodu i žlicu šećera. Ostavite smjesu da odstoji pet minuta. Dodajte mlijeko, maslac, jaja, preostali šećer, sol i kakao prah. Promiješajte da se sve sjedini.

Ubacite dvije + 1/4 šalice brašna i miksajte na niskoj brzini s kukom za tijesto dok se suhi sastojci ne ovlaže. Povećajte brzinu i nastavite miksati dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Dok mikser radi, postupno dodajte još dvije šalice brašna. Nastavite miješati, povremeno stružući dno i stranice posude miksera dok se tijesto ne počne skupljati u sredini posude.

Ako je tijesto još uvijek premokro i ljepljivo, dodajte preostalih pola šalice brašna i nastavite miješati kako bi tijesto postalo kompaktno. Uljem lagano namastite čistu površinu. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično.

@still_life_mood

Umiješeno tijesto stavite u lagano nauljenu zdjelu i prekrijte plastičnom folijom ili čistom krpom. Ostavite da se diže oko sat i pol-dva, to jest dok se ne udvostruči. Kada se tijesto udvostruči, lagano ga ‘ispušite’ i prebacite na radnu površinu.

Oblikujte ga u deblji valjak i podijelite na 20 komada. Uzmite jedan dio, razvaljajte ga u kuglu pa spljoštite. Stavite oko jednu žlicu Nutelle u sredinu i preklopite rubove tijesta oko sredine da prekrijete nadjev. Ponovite postupak s preostalim komadima.

@stillsundayco

U plitkom tanjuru pomiješajte krušne mrvice i mrvljenje Graham krekere. Oblikujte punjena tijesta u kuglice pa ih uvaljajte u mješavinu krušnih mrvica i krekera. 

Posložite pandesale na pleh obložen papirom za pečenje i pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom. Pustite da se dižu još sat vremena. Pecite 18-20 minuta na 175°C. Vrh kruščića trebao bi biti čvrst na dodir, ali se vratiti u prvotni oblik nakon što ga pritisnete prstom.

Foto: Instagram





Slični članci