Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Osvježavajuća pita od sira s makom pravi je raj za nepce, a posebno će oduševiti osobe koje ne vole preslatke kolače

Torte od sira mnogima su omiljene jer se mogu obogatiti raznim dodacima – od voća, keksa, orašastih plodova pa sve do sjemenki. Ako volite ovakve kombinacije okusa, pita od sira s makom slastica je koja će vas zasigurno oboriti s nogu…

Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta, no mnogi i ne razmišljaju o njegovim ljekovitim svojstvima. Ova sjemenka izrazito je nutritivno bogata i može učiniti čuda za izgled i zdravlje čitavog tijela.

Sjeme maka obiluje nezasićenim masnim kiselinama, naročito oleinskom i linolnom. Omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multipla skleroze, zaštiti kardiovaskularni sustav, regulirati tlak i zgrušavanje krvi, a učinkovita je i u liječenju kožnih oboljenja.

@richardhawkepastry

Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje. Arome maka se odlično slaže s kiselkastom hranom, poput svježeg sira. Ako vam se jede nešto sočno i slatko, isprobajte recept za pitu koja spaja ove dvije namirnice.

RECEPT

Za tijesto:

250 g brašna
žličica praška za pecivo
150 g maslaca
1
00 g kiselog vrhnja

Za nadjev:

400 g svježeg sira ili skute
100 g kiselog vrhnja
100 g šećera (ili po ukusu)
50 g maka
2 jaja
žlica kukuruznog škroba
žlica vanilin šećera

@saharisha

Postupak:

U veću zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo pa dodajte hladni maslac narezan na kockice. Utrljajte prstima dok ne postane mrvičasto. Možete koristiti i blender.

Dodajte kiselo vrhnje i brzo umijesite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo, jer može ispasti žilavo, stoga budite brzi. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Izvadite ga hladnjaka, razvaljajte i stavite u namašćeni kalup (promjera oko 25 cm) da pokrije dno i stranice.

@swarnika_

Za nadjev zgnječite svježi sir, dodajte kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer i jaja pa sve dobro promiješajte. Dodajte škrob i mak te ponovno promiješajte. Po želji, mak možete prethodno samljeti u mlincu za kavu.

Na podlogu stavite foliju ili pergament te grah ili drugi teret za pečenje. Pecite tijesto na 180°C oko 10 minuta. Zatim pažljivo skinite foliju s teretom pa pecite još 10 minuta. Nadjev izlijte na pečenu podlogu, smanjite temperaturu na 160°C pa pecite još 35-40 minuta.

Foto: Instagram





Slični članci