Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ostalo vam je uskrsne šunke? Učinite je zvijezdom kremastog složenca s krumpirima i hrskavim ‘toppingom’ od krušnih mrvica

Ako vam je ostalo šunke od uskrsnog ručka, a ne znate što kuhati za ručak, iskoristite je za pripremu posve novog jela. Pronašli smo jednostavan recept za neodoljivi složenac od krumpira, šunke i sira s hrskavim posipom od krušnih mrvica koji će oduševiti cijelu obitelj…

Nakon blagdana, malo tko ima volje dugo stajati za štednjakom. U takvim trenucima najbolje se okrenuti jelima iz pećnice, a u ovo možete uklopiti ostatke uskrsne šunke. Kremasti složenac pršti od aroma i tekstura te ne zahtijeva puno truda.

Krumpir narezan na kockice, komadići sočne šunke i umak od vrhnja pretvaraju se u savršeno povezano jelo koje će osvojiti i djecu i odrasle. Tu je i neodoljivi hrskavi topping od krušnih mrvica s maslacem i parmezanom koji zaokružuje cijeli doživljaj.

@thestayathomechef

RECEPT

Sastojci:

800 g krumpira
250 g kuhane ili pečene šunke
60 g maslaca
30 g glatkog brašna
500 ml mlijeka
100 ml vrhnja za kuhanje
žličica soli
pola žličice mljevenog crnog papra
pola žličice češnjaka u prahu
200 g naribanog sira (cheddar, gauda ili sličan sir koji se dobro topi)

Za topping:

40 g krušnih mrvica
2 žlice otopljenog maslaca
2 žlice naribanog parmezana (po želji)
pola žličice sušenog peršina ili vlasca

@merrymeadfarm

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190°C i nauljite vatrostalnu posudu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Šunku također narežite na kockice. U loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte oko minutu da malo porumeni.

Postupno ulijevajte vrhnje, neprestano miješajući pjenjačom kako biste dobili glatki umak bez grudica. Začinite solju, paprom i češnjakom u prahu pa stavite kuhati dok se umak ne zgusne. Dodajte pola naribanog sira i miješajte da se rastopi.

U većoj zdjeli pomiješajte narezani krumpir, šunku i pripremljeni umak. Smjesu ravnomjerno rasporedite u posudu za pečenje i poravnajte. Po vrhu pospite preostali naribani sir.

@thestayathomechef

U manjoj posudi pomiješajte krušne mrvice s otopljenim maslacem. Po želji dodajte malo naribanog parmezana i sušeni peršin ili vlasac. Smjesu ravnomjerno rasporedite preko sira na vrhu složenca.

Pokrijte folijom i pecite 40 minuta. Zatim uklonite foliju i nastavite peći još 20-25 minuta, dok krumpir ne omekša, a površina dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Prije posluživanja ostavite nekoliko minuta da se jelo prohladi i stisne.

Foto: Instagram



Dobro Pršut


Dobro Pršut


Slični članci