Tijekom zimskih mjeseci važno je konzumirati puno povrća kako biste zaštiti organizam i ojačali imunitet. Nema boljeg načina za spojiti puno zdravih namirnica u jedno jelo od ukusne juhe. Ako vam nedostaje ideja za fini i zdravi ručak, u nastavku potražite recept za aromatično detox varivo…
Hladni dani savršeni su za toplu, zasitnu juhu koja će vas ugrijati i nahraniti. Varivo od kupusa, mahuna, celera, mrkve i mljevenog mesa jednostavno je za pripremu, puno sezonskih namirnica i pogodno za prilagodbe. Možete ga napraviti s mesom ili pretvoriti u vegetarijansko jelo.
Kupus, mrkva, celer i mahune bogati su vlaknima i esencijalnim nutrijentima, dok rajčice i češnjak dodaju dubinu okusa i jačaju imunitet. Ovo varivo možete pripremiti u većim količinama i tako si osigurati zdrav ručak tijekom čitavog radnog tjedna.
RECEPT
Sastojci:
2 luka
3 mrkve
3 stabljike celera
3 šalice narezanih mahuna (može i smrznute)
pola glavice kupusa
režnja češnjaka
450 g mljevene govedine (ili zamijenite s dodatnom konzervom graha za vegetarijansku opciju)
konzerva crvenog graha
2 žličice smeđeg šećera
sol i papar
lovorov list
2 žličice curry praha (po želji)
800 g konzervirane sjeckane rajčice
litra goveđeg ili povrtnog temeljca
500 ml vode
svježi peršin, ružmarin ili timijan
Postupak:
U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak pa pirjajte oko pet minuta. Ako koristite mljevenu govedinu, dodajte je u lonac i dinstajte dok ne poprimi smeđu boju.
Foto: Instagram