Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Obožavate tiramisu? Pretvorite ga u muffine čija vas priprema neće dugo zadržati u kuhinji, a planut će sa stola u treptaju

Tiramisu je tradicionalna talijanska delicija koju malo tko odbija. Osim u originalnom obliku kremastog kolača, ova slastica danas broji i razne druge forme, poput palačinki, deserta u čaši ili cupcakesa. Pronašli smo fantastičan recept za tiramisu muffine koji ne zahtijeva puno vremena ni truda…

Spoj kave, amaretta i mascarponea toliko je božanstven da se u njemu uživa već više od 200 godina. Ipak, tiramisu kakav danas poznajemo postao je slastičarski klasik tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, a s vremenom je poprimio i razne druge forme.

Dok ga mnogi najčešće pripremaju u obliku kolača s piškotama, neki su se odlučili poigrati s njegovim sastojcima i kreirati potpuno novi desert istog okusa. Nedavno smo podijelili recept za tiramisu palačinke, a sada donosimo ideju za nešto još sočnije i moćnije – tiramisu muffine.

@patrick_rosenthal

RECEPT

Za biskvit:

195 g brašna
45 g mljevenih badema
1,5 žličica praška za peciv
prstohvat soli
150 ml mlaćenice
1,5 žličica ekstrakta vanilije
1,5 žličica amaretta
120 g maslaca sobne temperature
45 ml ulja
225 g šećera
3 jaja
2,5 žličice instant kave

Za glazuru:

140 g maslaca sobne temperature
250 g mascarponea
500 g šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice amaretta
kakao za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 160°C (gornji i donji grijač). Kalup za muffine obložite papirnatim kalupima ili dobro namastite. Pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo i sol.

U drugoj posudi sjedinite mlaćenicu, vaniliju, amaretto, maslac, ulje i šećer. Postupno umiješajte jaja pa smjesu suhih sastojaka. Podijelite tijesto na dva dijela.

@violaminerva

U jednu polovicu ubacite instant kavu (bez kuhanja, samo prah ili granule). Naizmjenično ulijte po malo svakog od dva tijesta u kalupe za muffine. Pomiješajte ih čačkalicom unutar kalupa i pecite 20-25 minuta.

Za glazuru, izradite maslac mikserom oko pet minuta. Umiješajte mascarpone, vaniliju i amaretto. Prosijte šećer u prahu i postupno umiješajte.

Kada su muffini pečeni, ostavite ih da se malo ohlade. Ulijte glazuru od slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim vrhom pa je nanesite na vrh svakog muffina. Prije posluživanja, pospite malo kakaa na vrh glazure.

Foto: Instagram





Slični članci