Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Obožavate slastice s agrumima? Morate probati sočni zimski kolač od naranče i ricotte koji osvaja i izgledom i okusom

U tijeku je sezona naranči – jednog od omiljenih agruma koji obiluje prijeko potrebnim nutrijentima. Ova namirnica idealna je baza za pripremu raznih slanih i slatkih jela. U nastavku donosimo recept za ukusni kolač od naranče i ricotte koji osvaja na prvu…

Naranče se ubrajaju među najljekovitije vrste voća na svijetu, a najpoznatije su njezina žuta i crvena sorta. Njihova ljekovitost toliko je opsežna da bi se o tome mogle ispisati tisuće stranica.

Bogate su vitaminima C i A, potiču probavu, jačaju srce te snižavaju krvni tlak. Ako imate neprskane naranče, nemojte bacati koru, jer je i ona puna zdravih minerala.

@sweetgula

Iskoristite ovaj osvježavajući plod za pripremu sočnog zimskog deserta kojeg će se uvijek tražiti komad više. Riječ je o kolaču od naranče i ricotte koji osvaja i izgledom i okusom te je vrlo jednostavan za izradu.

RECEPT

Sastojci:

pola šalice smeđeg šećera
žlica vode
1
naranča (oguljena i narezana na kriške)
korica dvije naranče
1 i pol
šalica ricotte
1/4
šalice + 2 žlice maslinova ulja
pola žličice ekstrakta vanilije
3 velika jaja
1 i pol
šalica brašna
2 žličice praška za pecivo
pola žličice
soli
3/4
šalice bijelog šećera
šećer u prahu za posipanje

@sweetgula

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 160°C. Namastite okrugli kalup promjera oko 22 centimetra pa obložite dno papirom za pečenje. Pomiješajte smeđi šećer i vodu da dobijete gustu pastu pa je vrlo tanko rasporedite po dnu kalupa.

Posložite kriške naranče na pastu od smeđeg šećera. U drugoj posudi umutite ricottu, maslinovo ulje i vaniliju. Dodajte jedno po jedno jaje i miješajte mutilicom dok se sve ne sjedini.

Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol izravno u mokre sastojke. Pažljivo promiješajte kuhačom ili špatulom. Pomiješajte bijeli šećer s koricom dviju naranči i dodajte ga smjesi. Ponovo miješajte dok se tijesto dobro ne sjedini.

@sweetgula

Prebacite smjesu u kalup s kriškama naranče i lagano protresite kako bi se tijesto ravnomjerno rasporedilo. Pecite kolač oko 45 minuta, po potrebi i malo duže. Zabodite čačkalicu u sredinu kako biste provjerili je li gotov.

Ostavite ga da se prohladi oko pet minuta pa tankim nožem prođite po rubovima kalupa da se kolač uredno odvoji. Preokrenite ga na tanjur i pričekajte da se u potpunosti ohladi. Po želji, poslužite uz kuglicu sladoleda ili šlag.

Foto: Instagram





Slični članci