Krem sir jedna je od namirnica koju uvijek vrijedi imati u hladnjaku. Osim što se može namazati na kruh ili jesti uz meso s roštilja, idealan je i za pripremu raznih vrsta slastica. Ako ste i sami ljubitelj ovog namaza, u nastavku donosimo recept za domaću verziju od samo tri sastojka koja sigurno već imate kod kuće…
Zbog svoje specifične teksture i blagog okusa, krem sir mnogima je jedna od omiljenih namirnica. Nezaobilazan je sastojak kod pripreme brojnih slanih i slatkih jela. Namazan na svježem kruhu, tostu ili krekerima, ovaj namaz idealan je izbor za početak dana.
Također, može vam poslužiti za izradu krema, kolača ili slanih pita. Ako ste pri kraju sa zalihama krem sira, nemojte kupovati nove – okušajte se u izradi domaćeg namaza za koji vam trebaju samo tri osnovna sastojka.
RECEPT
Sastojci (za 200 g krem sira):
litra mlijeka
1 limun
sol
Postupak:
Mlijeko ulijte u lončić i stavite da se kuha na laganoj vatri uz stalno miješanje. Nakon pet minuta konstantnog miješanja, dodajte mu žlicu limuna. Nastavite miješati pa dodajte još žlicu limuna.
Miješajte mlijeko i limun još 3-4 minute pa uklonite s vatre i pustite da odstoje oko 15 minuta. Smjesu procijedite kroz gazu i ostavite da je stoji u njoj oko pola sata.
Potom dobro stisnite gazu kako biste u potpunosti ocijedili višak tekućine. Sirnu smjesu iz gaze prebacite u blender, posolite po ukusu i dodajte još jednu žlicu limuna. Blendajte 2-3 minute, prebacite u zdjelicu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Foto: Instagram