Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za tople proljetne dane. Velika prednost ovog kolača je to što se može obogatiti bilo kakvim dodacima, a ovog vikenda začinite je svježim trešnjama čija je sezona upravo počela…
S dolaskom toplih dana i sezone slatkastog voća, poput trešanja, jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, izlazi iz korica svake kuharice.
Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
Ova slastica ima mali milijun ukusnih varijanti, a ako još niste, isprobajte je u kombinaciji sa svježim trešnjama koje su polako počele pristizati na tržnice i u supermarkete.
RECEPT
Za koru:
6 bjelanjaka
400 grama šećera
žličica octa
žličica gustina
Za kremu:
400 ml slatkog vrhnja
200 grama bijele čokolade
Za voćni nadjev:
400 grama trešanja
3 žlice šećera
1 dl muškata
žličica naribane korice limuna
Postupak:
Bjelanjke istucite u snijeg te im postepeno dodajte šećer. Miksajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Kad se stvorio glatki i čvrsti snijeg, umutite u njega još žličicu gustina i octa.
Na pleh stavite papir za pečenje i na njemu oblikujte Pavlove. Možete napraviti jednu veliku ili više malih. Pavlove ubacite u pećnicu na 140°C s uključenim ventilatorom da se suše sat vremena. Nakon toga, isključite pećnicu i pustite da se ohlade u njoj.
Za kremu u 200 ml slatkog vrhnja otopite bijelu čokoladu i pustite da se dobro ohladi. Potom umutite šlag od preostalih 200 ml vrhnja i posebno izmiksajte vrhnje i bijelu čokoladu. Sjedinite da dobijete prozračnu kremu.
Trešnje očistite od koštica i s ostalim sastojcima prokuhajte 300 grama dok ne puste sok i stvore sirupasti umak. Za to će vam trebati desetak minuta. Zatim dodajte preostalih 100 grama i kuhajte još dvije-tri minute.
Imat ćete bogat umak, a ostat će dio hrskavih trešanja unutra. Ohlađene Pavlove punite kremom i trešnjama te poslužite s čašom dobro ohlađenog muškata. Mljac!
Foto: Instagram