Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Njoki od muškatne tikve punjeni gorgonzolom postat će vam novo najdraže jelo! Tope se u ustima i ne zahtijevaju nikakav poseban umak

Prve tikve već stižu u supermarkete i na tržnice. Osim što obiluje prijeko potrebnim nutrijentima, ova namirnica nudi pregršt opcija kada je riječ o pripremi ukusnih jela. Nedostaje li vam ideja kako je iskoristiti, isprobajte recept za njoke od muškatne tikve punjene gorgonzolom…

Muškatna bundeva ne samo da je najukusnija, nego je i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je nizom vitamina i minerala, a odlikuje se finom aromom koja podsjeća na dinju. Otuda je i dobila naziv ‘muškatna’ ili ‘mirišljava’ tikva.

Kad nakrcate tanjur butternut tikvom, opskrbljujete se s četiri različite vrste antioksidansa – alfa karotenom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. Osim što štite organizam, naročito oči, korisni su i za zdravlje kože.

@maridol777

Njoki od muškatne tikve jedna su od mnogima omiljenih jesenskih delicija. Ako ih i sami obožavate, u nastavku donosimo malo drugačiji recept koji će vas zasigurno oduševiti. Riječ je o njokima od bundeve punjenima kremastom gorgonzolom.

RECEPT

Sastojci:

1 kg muškatne tikve
200 g krumpira
80 g ribanog parmezana
100 g brašna
120 g gorgonzole
sol i papar
muškantni oraščić
cimet
listići kadulje
30 g maslaca
40 g pinjola (po želji)

@myfoodiedays

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C (gornji i donji grijač). Prepolovite tikvu, narežite je na manje komade i pecite 40-50 minuta. Ostavite je da se potpuno ohladi pa uklonite koru. ‘Meso’ tikve ubacite u blender kako biste dobili pire.

Prebacite pire u cjedilo, stavite ga na posudu, poklopite i stavite uteg na vrh. Prebacite je u hladnjak i ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg dana ubacite ocijeđeni pire u lonac. Kuhajte ga na srednje jakoj vatri 5-10 minuta uz neprestano miješanje kako bi preostala tekućina isparila.

Ostavite prokuhani pire da se potpuno ohladi. Za to vrijeme, skuhajte krumpire pa ih zgnječite dok su još vrući. Odvažite 400 grama pirea od bundeve i dobro ga pomiješajte s pireom. Dodajte parmezan i dobro promiješajte kuhačom.

@thekitchenmccabe

Ubacite malo brašna kako biste dobili mekano i podatno tijesto koje se ne lijepi. Ponekad vam neće trebati čitava količina brašna, a katkad ćete ga morati dodati još malo. To ovisi o vlažnosti butternut tikve. Začinite solju, paprom, cimetom i muškatnim oraščićem po ukusu.

Žličicom uzmite malo tijesta od tikve, napravite udubljenje u sredini i stavite komadić plavog sira veličine oko jedan centimetar. Zatvorite tijesto oko sira. Njoke uvaljajte u brašno pa ih prebacite na pobrašnjeni pleh.

Zakuhajte vodu u velikom loncu, dodajte žlicu krupne soli i ubacujte njoke u serijama. Kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih pa prebacite u tavu s otopljenim maslacem i kaduljom. Po želji, pospite njoke tostiranim pinjolima te ih poslužite tople.

@myfoodiedays

Foto: Instagram





Slični članci