Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ne znate što spremati za ručak? Hrskava pita s povrćem i feta sirom na zahtijeva puno truda, a jednako je ukusna i idućeg dana

Iako mu je sezona tek na proljeće, špinat je dostupan u trgovinama tijekom cijele godine. Najčešće dolazi u smrznutom obliku te je odličan odabir za pripremu raznih jela. Ako volite brze i aromatične pite, isprobajte recept sa špinatom, mrkvom i feta sirom…

Špinat je zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i drugih prijeko potrebnih vitamina i minerala.

Ovo povrće obiluje fitonutrijentima koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Usto, ima i nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti. Naime, 100 grama svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije.

@maylis.foodstories

Špinat odličan je izvor topivih vlakana, što ga čini jednom od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola u krvi.

Osim što je zdravo i ukusno, ovo povrće sjajna je baza za pripremu raznovrsnih jela. Ako volite grčku kuhinju, isprobajte brzu pitu od špinata, mrkve i feta sira koja ne zahtijeva puno muke ni vremena.

RECEPT

Sastojci:

1 i pol žlica maslinovog ulja
6 listova za pite i savijače
5
00 g smrznutog nasjeckanog špinata (odmrznuti)
200 g naribane mrkve
30 g svježeg peršina
žličica sušenog origana
50 g pinjola
150 g feta sira
3
jaja slobodnog uzgoja

@sweetgula

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C (ili 180°C s ventilatorom). Uljem premažite okrugli kalup promjera oko 20 centimetara. U njega položite koru tako da prelazi rub, premažite je uljem i ponovite postupak s još dvije kore.

Ocijedite višak vode iz odmrznutog špinata. Stavite ga u veliku posudu i umiješajte mrkvu, peršin, origano, pinjole te natrganu fetu. Dodajte razmućena jaja i začinite.

@sweetgula

Dobro izmiješajte dok se nadjev ne sjedini. Žlicom stavljajte smjesu od povrća u lim i preko nje preklopite dijelove tijesta koji su virili van rubova kalupa. Odozgo stavite preostale tri kore.

Malo ih zgnječite da stanu u lim i premažite vrh svake kore s malo maslinova ulja. Pecite 35-40 minuta, to jest dok pita ne poprimi zlatnu boju i postane hrskava. Pričekajte da se malo ohladi i poslužite narezano na deblje kriške.

Foto: Instagram





Slični članci