Iako je riječ o talijanskoj tradiciji, panettone je s vremenom postao i neizostavan dio naših blagdanskih stolova. Slatki kruh sa suhim voćem mnogima je sinonim za Božić, a internet vrvi od raznih verzija koje možete lako napraviti kod kuće. U moru recepata posebno nas se dojmio onaj britanskog kuhara Jamieja Olivera za muffine inspirirane ovom legendarnom slasticom…
Panettone je slatki kruh koji originalno potječe iz Milana. Karakterizira ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat okus pa ne čudi da je božićni jelovnik u Italiji nezamisliv bez njega. Ovaj desert popularan je i u Hrvatskoj, a uz malo volje i truda možete pripremiti i u vlastitom domu.
Ako i sami obožavate panettone, ali žudite za malo drugačijim blagdanskim zalogajima, pretvorite ga u – muffine! Legendarni engleski chef Jamie Oliver ima fantastičan recept za koji se isplati zasukati rukave i provesti nekoliko sati u kuhinji.
RECEPT
Sastojci:
550 g glatkog brašna
2 x 5 g vrećice suhog kvasca
200 ml mlijeka
4 velika jaja
maslinovo ulje
3 velika žumanjka
1 žličica paste iz mahune vanilije
100 g šećera
200 g maslaca sobne temperature
2 naranče 100 g grožđica i suhog voća
100 g narančine i limunove korice
50 g badema u listićima
Postupak:
Ako koristite električni mikser, koristite kuku za tijesto. Pomiješajte brašno i kvasac s jednom i pol žličicom soli. Zagrijte i postupno umiješajte mlijeko pa dodajte jaja i mutite dok se sastojci ne sjedine.
Nastavite mijesiti ručno 10-15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8-10 minuta, odnosno dok tijesto ne postane glatko i elastično. Lagano nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte ga i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-1,5 sat. Trebalo bi se udvostručiti.
Izvadite tijesto iz posudite i stisnutom šakom izbijte zrak pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer. Nakon što se sve sjedini, umiješajte maslac – tako ćete dobiti tijesto koje se lako obrađuje. Mijesite još 10 minuta. Ako želite ubrzati postupak, poslužite se mikserom.
Ponovno pokrijte tijesto i ostavite ga na toplom oko sat vremena, to jest dok se ne udvostruči. Obložite kalup za muffine papirnatim posudicama te ogulite koru s naranče i limuna.
Izvadite tijesto iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak. Umiješajte grožđice, suho voće i koricu agruma. Od tijesta oblikujte loptice i stavite ih u kalupe. Prekrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200ºC. Nemojte koristiti ventilator, već donji i gornji grijač. Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema.
Muffine pecite 15-20 minuta, odnosno dok ne narastu i poprime zlaćanu boju. Po želji, drugo dizanje možete raditi u hladnjaku preko noći. U tom slučaju, tijesto ujutro izvadite iz hladnjaka, ostavite da odstoji 30 minuta pa zatim nastavite s preostalim koracima.
Foto: Instagram