Sezona tikvica je još u tijeku, stoga nema razloga da ovu zdravu i ukusnu namirnicu izostavite sa svog jelovnika. U moru fenomenalnih jela koja se mogu pripremati od ovog slasnog povrća, posebno su fine i mirisne pite čijem zovu neće odoljeti ni najveći izbirljivci. U nastavku donosimo nimalo zahtijevan recept za slasne mini tartove s tikvicom i ricottom koji će razmaziti vaše okusne pupoljke…
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Ovog vikenda iskoristite tikvice za izradu finih mini tartova u kombinaciji s ricotta sirom koje neće odbiti ni oni najistančanijeg ukusa.
RECEPT
Sastojci:
2 manje tikvice (oko 300 g)
200 g goude
300 g brašna
žličica soli
150 g maslaca
6 žlica vode
1 mladi luk
češanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice limunovog soka
papar
bosiljak
250 g ricotta sira
jaje
Postupak:
Tikvice oprati i naribati na krupno, staviti u cjedilo, posoliti, promiješati i ostaviti sa strane da puste vodu. Gaudu također naribajte na krupno. U posudi pomiješajte brašno, sol i naribani sir pa dodajte maslac narezan na listiće te šest žlica vode.
Zamijesite prhko tijesto. Na početku možete kratko koristiti mikser sa spiralnim nastavcima pa kasnije nastavite rukama. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak na 30 minuta.
Iscijedite višak vode iz tikvica. Očistite mladi luk, operate ga i nasjeckajte na tanke kolutiće. Sitno nasjeckajte i češnjak. Zagrijte ulje u tavi pa dinstajte mladi luk i češnjak. Dodajte im tikvice, kratko pirjajte miješajući pa začinite sokom od limuna i paprom. Ostavite sa strane da se ohladi.
Bosiljak operite, posušite i nasjeckate na sitno. Pomiješate ricottu, 100 g naribanog sira i jaje, dodajte papar i bosiljak te na kraju ohlađene tikvice. Obložite veći pleh papirom za pečenje. Svaki dio tijesta podijelite na tri dijela i razvaljajte u krugove promjera oko 15 centimetara.
Kolutiće prebacite na pleh i u sredinu svakog stavite nadjev od tikvica, ali pazite da ostavite prazan rub širine oko dva centimetra. Presavinite rub prema unutra, lagano ga utisnite prstima, na vrh pospite ostatak sira i pecite u na 200°C oko 30 minuta, to jest dok tartovi ne porumene.
Foto: Instagram