Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Mesne okruglice od piletine i kestena brzi su ručak koji će oduševiti i male i velike! Priprema traje svega pola sata, a okus je božanstven

Prvi kesteni već su stigli na tržnice i u supermarkete, a ni ove jeseni ne biste ih trebali izostaviti s jelovnika. Iako ga mnogi vole jesti same, bilo pečene ili kuhanje, ‘žir bogova’ idealna je baza za pripremu raznih slanih i slatkih jela. Ako nemate ideju što spremati za ručak, u nastavku donosimo jednostavan recept za slasne mesne okruglice od piletina i kestena koje će oduševiti i male i velike…

Pitomi kesten uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je njegov plod jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

Kesteni su odličan izvor prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu.

@healthylittlecravings

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Usto, ima značajnu količinu vitamina A, B i C te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

Osim za deserte, ovaj orašasti plod može se iskoristiti i za pripremu raznih slanih jela, a ako još niste, isprobajte mesne okruglice od piletine i kestena koje će obožavati cijela obitelj.

@chestnutsaustralia

RECEPT

Sastojci:

250 g oguljenih i kuhanih kestena (sitno nasjeckati)
500 g pilećeg mljevenog mesa
manji luk
2 režnja češnjaka
žličica sitno naribane korice limuna
jaje
1/3 šalice peršina
1/2
šalice suhog bijelog vina
1/2
šalice pilećeg temeljca
2 žlice Dijon senfa
200 ml kiselog vrhnja smanjenog udjela masti
50 g baby špinata 

Priprema:

Za pripremu polpeta u velikoj zdjeli pomiješajte kestene, piletinu, luk, češnjak, koricu limuna, jaje i peršin. Dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Od dobivene smjese oblikujte okruglice, stavite ih na pladanj, pokrijte i ostavite u hladnjaku oko 20 minuta.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Ubacite polpete i pecite ih oko pet minuta uz redovito okretanje. Kada lijepo porumene, izvadite ih iz stave i odložite sa strane.

@my_oven_life

U istu tavu ulijte bijelo vino i kuhajte oko jedne minute, odnosno dok alkohol ne ispari, kako umak ne bi bio gorak. Potom umiješajte pileći temeljac, senf i kiselo vrhnje i promiješajte da dobijete homogenu smjesu.

Smanjite vatru, vratite mesne okruglice u tavu, poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje od osam do 12 minuta. Naposljetku, ubacite baby špinat, sve začinite po želji i poslužite uz tjesteninu, pire krumpir ili rižu.

Foto: Instagram





Slični članci