Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Lisnata pita s rajčicama, mozzarellom i karameliziranim lukom vrijedi svake minute uloženog truda, a oduševit će i najveće gurmane

Rajčice su neizostavan dio ljetnog jelovnika u gotovo svakom kućanstvu. Ovaj ukusni i sočni plod prava je riznica prijeko potrebnih nutrijenata. Ako vam se jedu rajčice na malo drugačiji način, upotrijebite ih za pripremu aromatične lisnate pite s karameliziranim lukom i mozzarellom…

Tržnice i trgovine pune su rajčica raznih oblika i vrsta. Ova namirnica sjajna je baza za pripremu raznih jela – od umaka preko salata do nešto složenijih delicija.

Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća. Jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Čak 95 posto ploda rajčice čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.

@lena_danilushkina

Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Osim što su zdrave, idealna su baza za pripremu raznih jela – poput lisnate pite u kojoj se spajaju s karameliziranim lukom i mozzarellom.

RECEPT

Sastojci:

400 g cherry rajčica
2 žlice maslinovog ulja
2-3 glavice crvenog luka
žlica smeđeg šećera
paket l
isnatog tijesta
jaje
50 g mozzarelle
sol i papar
aceto
balsamico po ukusu
s
vježi bosiljak i majčina dušica za posipanje

@fliske

Postupak:

Nasjeckajte luk na kolutove. U tavi zagrijte maslinovo pa ga pirjajte dok ne omekša. Dodajte šećer, sol i papar. Dinstajte oko 25 minuta uz stalno miješanje kako luk ne bi zagorio. Količinski će se malo smanjiti i potamnjeti. Ostavite ga sa strane da se hladi dok pripremate tart.

Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje. Na njega stavite lisnato tijesto i lagano zarežite rubove kako bi se bolje napuhali tijekom pečenja. Nemojte ih skroz odrezati, dno tijesta mora biti spojeno.

Umutite jaje i dodajte mu malo vode pa njime premažite tijesto. Pecite tijesto 10 minuta, to jest dok lagano ne porumeni i ne napuhne se. Izvadite ga i lagano pritisnite sredinu kako bi se ispuhala. Rubovi trebaju ostati napuhani.

@fliske

Rasporedite karamelizirani luk po tijestu (rubove ostavite prazne). Dodajte cijele cherry rajčice i mozzarellu natrganu na komade. Pokapajte s malo maslinovog ulja pa začinite solju i paprom. Pecite još 20 minuta ili dok cherry rajčice ne puknu.

Rubove lisnatog tijesta prekrijte folijom ako primijetite da su previše porumenjele. Poslužite vruće sa svježim bosiljkom, majčinom dušicom i malo balzamičnog octa.

Foto: Instagram





Slični članci