Krumpiri su jedna od klasičnih namirnica koju gotovo svi vole. Mogu se pripremati na bezbroj načina – kao prilog ili glavno jelo. Ako volite krumpire s aromatičnim dodacima, morate probati verziju iz tave s porilukom i rastopljenim sirom…
Baš kao i ostalo povrće, krumpir obiluje važnim nutrijentima koji pridonose zdravlju organizma. Dobar je izvor željeza, kalija te vitamina C i D. Također, bogat je karotenoidima, poput beta-karotena, koji pomažu u očuvanju vida te potiču imunološki sustav.
Krumpir je namirnica s kojom se lako možete poigrati i kreirati jednostavna, ali vrlo ukusna jela. Ako želite malo predahnuti od mesa ili mu tražite malo drugačiji prilog, isprobajte krumpire iz tave obogaćene sirom i porilukom.
RECEPT
Sastojci:
900 g malih krumpira
2 poriluka narezana na kolutove
3 režnja češnjaka
žlica biljnog ulja
2 žlice maslaca od indijskih oraščića
žličica slatke paprike u prahu
sol i papar
2 mlada luka
100 g ribanog sira
pola vezice peršina
Postupak:
Krumpir operite i kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Kada je gotov, dobro ga ocijedite. U tavi zagrijte ulje, ubacite poriluk te ga pržite oko tri minute. Dodajte usitnjeni češnjak i dinstajte još minutu.
Umiješajte maslac od indijskih oraščića i 120 ml vode. Ubacite začine, pirjajte dvije minute pa dodajte mladi luk narezan na kolutiće. Po potrebi dolijte još malo vode.
Skuhani krumpir dodajte u tavu i pomiješajte s preostalim sastojcima. Na vrh pospite sir, poklopite i pirjajte na laganoj vatri otprilike pet minuta kako bi se otopio. Prije posluživanja krumpire pospite usitnjenim svježim peršinom.
Foto: Instagram