Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Kremasti rižoto s tikvicama i puretinom brzi je ručak u koji ćete se zaljubiti na prvo kušanje, a može se prilagoditi i vegetarijancima

Riža je jedna od najzahvalnijih namirnica za pripremu brzog ručka, jer se može kombinirati s raznim povrćem i mesom. Ako vam nedostaje ideje što kuhati, a da vas neće dugo zadržati za štednjakom, donosimo jednostavan recept za lagani i kremasti rižoto s tikvicama i puretinom. U slučaju da ne jedete meso, naprosto ga izbacite…

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

@one.milk_

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

@myfruitologist

Ovo povrće može se spremati na bezbroj načina, a u nastavku donosimo recept za kremasti, zdravi i ukusni rižoto u kojem ono i puretina igraju glavnu ulogu.

RECEPT

Sastojci:

40 dag purećeg filea
luk
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
2 tikvice
sol i papar
1/2 dl bijelog vina
žlica maslaca
šaka riže po osobi
1/2 povrtne ili kokošje kocke
1 dl vrhnja za kuhanje (ili više po želji)
1/2 vrećice ribanog parmezana
peršin

@natalieokoneshnikova

Postupak:

Na maslinovom ulju popržiti luk, kad zastakli dodati puretinu i malo posoliti. Kad meso pobijeli i posuši se, ubaciti češnjak, a čim zamiriše, dodati rižu. Miješati na srednje jakoj vatri i kad riža zastakli, podliti vinom.

Kad alkohol ishlapi, ubaciti ribane tikvice. Još malo posoliti i popapriti. Tikvice će pustiti vodu, a kad se posuše, uliti malo kipuće vode i kokošju kocku. Stalno miješati i dolijevati pomalo vrele vode tek kad je riža popije.

Riža mora biti kuhana al dente, ne smije biti suha i neka ima malo tekućine. Umiješati ribani parmezan, uliti vrhnje za kuhanje i čim provre, maknuti s vatre. Dodati maslac i miješati dok se ne rastopi.

@myfruitologist

Foto: Instagram





Slični članci