Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Kremasta juhica od brokule i kelja s kokosovim mlijekom provjereno podiže raspoloženje, a mogu je jesti i pobornici veganske prehrane

Juhe su najbolji i najbrži način za unošenje velike količine raznog povrća u organizam. Ako ih volite, imamo recept za vas. U nastavku otkrivamo kako pripremiti fantastičnu kremastu juhicu od brokule, kelja i kokosovog mlijeka u kojoj mogu uživati i vegani…

Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.

Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju. Usto, sadrži velike količine kalija, sedam je puta bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom.

@kingabanaszewska

Usprkos tome što je izrazito zdrav, mnogi nisu ljubitelji kelja zbog njegovog specifičnog okusa. Ako kod kuće imate ‘izbirljivce’ ili tražite novo jelo s ovim povrćem, imamo recept za božanstvenu kremastu juhu u kojoj se kelj spaja s brokulom i kokosovim mlijekom.

RECEPT

Sastojci:

velika brokula
4 lista kelja
šalica sjeckanog korijandera
400 ml kokosovog mlijeka
litra
povrtnog temeljca ili vode
konzerva slanutka

@sweetgula

Postupak:

Operite brokulu i odrežite joj cvjetove. Oguljenu stabljiku narežite na manje komade. Zagrijte žlicu ulja u loncu na srednje jakoj vatri pa ubacite stabljiku. Pirjajte je 5-10 minuta, to jest dok ne počne rumeniti. Dodajte cvjetove brokule i prstohvat soli i papra. Dinstajte još pet minuta.

Ulijte kokosovo mlijeko i temeljac, poklopite i pustite da sve kuha oko 10 minuta. Na kraju dodajte listove kelja i pola količine nasjeckanog korijandera te kuhajte još dvije minute.

Gotovu juhu propasirajte štapnim mikserom kako bi postala kremasta. Po želji, poslužite je uz slanutak koji ste prethodno začinili crvenom paprikom i pekli oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C. Na vrh pospite i ostatak sjeckanog korijandera.

Foto: Instagram





Slični članci