Cvjetača je jedno od povrća koje nipošto ne biste trebali izbaciti iz svog jelovnika, jer sadrži malo kalorija i obiluje hranjivim tvarima za kojima vaš organizam žudi. Ako nemate ideju kako je pripremiti, u nastavku donosimo jednostavan recept za krem juhu od zapečene cvjetače i slanutka čija priprema ne traje drugo, a okus oduševljava…
Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka iz porodice krstašica. Njezin intenzivan uzgoj započeo je u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširio po cijeloj Europi, a potom i diljem svijeta.
Cvjetača ima velike hranjive vrijednosti. Odličan je izvor vitamina C, a tu su i vitamini A, E, K te B skupine. Osim minerala i vitamina, cvjetača obiluje i drugim važnim sastojcima – antioksidansima i fitokemikalijama.
Cvjetača je izuzetno niskokalorična namirnica – u 100 grama sadrži svega 25 kalorija. Zbog toga je posebno korisna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma, jer osigurava zdravi niskokalorični obrok pun vitamina i minerala.
Ovog vikenda počastite se slasnom krem juhom od cvjetače i slanutka koja ne zahtijeva puno vremena ni truda, a nijedan ukućanin neće je moći odbiti.
RECEPT
Sastojci:
1 glavica cvjetače
1 konzerva slanutka
4 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
2 srednja krumpira
prstohvat mljevene slatke paprike
prstohvat kumina (po želji)
100 ml vrhnja za kuhanje
maslinovo ulje
sol i papar
Postupak:
U posudu za pečenje stavite cvjetaču, slanutak i češnjak, dodajte kumin, sol, slatku papriku i papar. Pospite s malo maslinovog ulja. Pecite na 200°C oko pola sata.
U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte krumpir koji ste prethodno nasjeckali na kockice. Pirjajte oko dvije minute. Dodajte vodu (ili temeljac), pojačajte vatru i pustite da se zagrije.
Kuhajte oko 20 minuta pa maknite s vatre i dodajte povrće koje ste ispekli. Ubacite sve u blender i dobro usitnite. Vratite na laganu vatru, umiješajte vrhnje za kuhanje i dodajte još začina po potrebi. Po želji, servirajte s brusketama ili krutonima.
Dobar tek!
Foto: Instagram