Među mnogim slasnim i zdravim plodovima koje nam je jesen donijela, nikako ne smijemo zaboraviti na kestene. Namirnica blago slatkastog okusa i visoke hranjive vrijednosti može se jesti u raznim varijantama – kako slatkim, tako i slanim, a odlična je u kombinaciji s drugim povrćem i gljivama. Pronašli smo recept za fantastičnu juhu od kestena i vrganja i ono najbolje – gotova je u tren oka…
Kesten je namirnica kojoj je u jesenskim danima teško odoljeti, osobito kada se pečen prodaje na svakom uglu vašeg grada.
Ukusna namirnica upotrebljava za pripremu raznih jela poput pirea, torti, kruha ili juha, a super je i to što može poslužiti i kao divna dekoracija jesenskog stola.
Osim što je ukusan, kesten je vrlo hranjiv. Bogat je izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija, jača mišiće te sadrži najmanje masnoća od svog orašastog voća.
Kako bismo vas potaknuli na konzumaciju te zdrave namirnice, pronašli smo odličan recept za krem juhicu od kestena i vrganja. Jako je ukusna, a njena priprema ne iziskuje puno vremena ni truda.
Naš recept uključuje slaninu za prave mesoljupce, a ako pak preferirate vegetarijansku prehranu, slaninu možete zamijeniti tofu sirom ili je u potpunosti izbaciti.
RECEPT:
Sastojci:
150 g očišćenog kestena
50 g sušenih vrganja
150 g krumpira
žlica Vegete
vezica peršinova lišća
vezica celerova lišća
2 lovorova lista
50 grama slanine
100 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
Postupak: