Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Krem juha od cvjetače i gorgonzole bombastičan je spoj okusa kakav dosad sigurno niste probali i ne zahtijeva dugo stajanje pored štednjaka

Tijekom hladnih mjeseci važno je podariti organizmu sve potrebne vitamine i minerale, a nema boljeg načina za to od ukusne krem juhe. Cvjetača je jedno od povrća koje nipošto ne biste trebali izbaciti iz svog jelovnika, jer sadrži malo kalorija i obiluje hranjivim tvarima za kojima vaše tijelo žudi. U nastavku donosimo jednostavan recept za krem juhu od cvjetače i gorgonzole koja vas neće dugo zadržati u kuhinji, a na prvo kušanje osvojit će i gurmane najistančanijeg ukusa…

Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka iz porodice krstašica. Njezin intenzivan uzgoj započeo je u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširio po cijeloj Europi, a potom i diljem svijeta.

Cvjetača ima velike hranjive vrijednosti. Odličan je izvor vitamina C, a tu su i vitamini A, E, K te B skupine. Osim minerala i vitamina, cvjetača obiluje i drugim važnim sastojcima – antioksidansima i fitokemikalijama.

@happytummybyritumbhara

Cvjetača je izuzetno niskokalorična namirnica – u 100 grama sadrži svega 25 kalorija. Zbog toga je posebno korisna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma, jer osigurava zdravi niskokalorični obrok pun vitamina i minerala.

Ovog vikenda počastite se slasnom krem juhom od cvjetače i gorgonzola sira koja će vam uzeti svega pola sata vremena, a nijedan ukućanin neće joj moći reći ‘ne’.

@hautescuisines

RECEPT

Sastojci:

800 g cvjetače
0,5 l mlijeka
0,5 l vode
žličica Dijon senfa
2 žličice maslinovog ulja
100 g vrhnja za kuhanje
1/3 šalice gorgonzole
sol i papar

Postupak:

U lonac stavite 800 g cvjetova cvjetače, pola litre mlijeka, pola litre vode i jednu žlicu Dijon senfa te posolite i popaprite. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta.

@lionelandhetta

Dobivenu juhu pustite da se lagano ohladi, zatim sve sastojke dobro usitnite. U juhu dodajte još pola čaše, vrhnja za kuhanje, umiješajte te ponovno prokuhajte.

Za kraj juhi dodajte dvije žlice maslinovog ulja i gorgonzolu narezanu na listiće. Dobar tek!

Foto: Instagram





Slični članci