Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Još niste probali orzo tjesteninu? Pripremite je u kremastoj varijanti nalik rižotu s tikvicama, limunom i parmezanom

Vrući dani donose pregršt šarenih plodova na stol. Nema boljeg načina za iskoristiti ih od izrade jela koje hrani i dušu i tijelo te ne zahtijeva puno vremena. Ako još niste probali orzo tjesteninu, imamo recept zbog kojeg ćete se zaljubiti u nju. U glavnim ulogama nalaze se tikvica, limun i parmezan…

Orzo je vrsta malene tjestenine koja oblikom podsjeća na zrno riže ili ječma. Zbog svog oblika često se koristi kao zamjena za rižu u raznim jelima. Upotrebljava se u juhama, salatama, kao prilog ili u složencima. Može se kuhati na različite načine ili pripremiti kao rižoto u kremastom umaku.

@clemfoodie

Ova namirnica najpopularnija je u grčkoj i talijanskoj kuhinji, no u posljednje vrijeme sve je zastupljenija i kod nas. Ako je još niste probali, pravo je vrijeme da to učinite. U nastavku potražite recept za orzo tjesteninu s tikvicama, limunom i parmezanom.

RECEPT

Sastojci:

ljutika
žličica maslinovog ulja
160 grama orzo tjestenine
500 ml povrtnog temeljca ili kocke razmućene u 500 ml vruće vode
pola
limuna
sol i papar
tikvica srednje veličine
60 grama parmezana
svježi bosiljak

@clemfoodie

Postupak:

Narežite ljutiku na sitno. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku i pirjajte oko dvije minute. Ubacite orzo tjesteninu pa pržite oko minutu. Podlijte temeljcem (treba ga biti tek toliko da sve prekrije, ali ne previše). Dodajte limunov sok, sol i papar.

Tikvicu narežite na tanke ploške ili kockice. Ubacite ih u tavu i dobro promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri kao rižoto, redovito miješajući i podlijevajući temeljcem. Kuhanje traje 10-12 minuta. Na kraju dodajte parmezan i dobro promiješajte. Poslužite uz svježi bosiljak.

Foto: Instagram






Slični članci