Vrući dani donose pregršt šarenih plodova na stol. Nema boljeg načina za iskoristiti ih od izrade jela koje hrani i dušu i tijelo te ne zahtijeva puno vremena. Ako još niste probali orzo tjesteninu, imamo recept zbog kojeg ćete se zaljubiti u nju. U glavnim ulogama nalaze se tikvica, limun i parmezan…
Orzo je vrsta malene tjestenine koja oblikom podsjeća na zrno riže ili ječma. Zbog svog oblika često se koristi kao zamjena za rižu u raznim jelima. Upotrebljava se u juhama, salatama, kao prilog ili u složencima. Može se kuhati na različite načine ili pripremiti kao rižoto u kremastom umaku.
Ova namirnica najpopularnija je u grčkoj i talijanskoj kuhinji, no u posljednje vrijeme sve je zastupljenija i kod nas. Ako je još niste probali, pravo je vrijeme da to učinite. U nastavku potražite recept za orzo tjesteninu s tikvicama, limunom i parmezanom.
RECEPT
Sastojci:
ljutika
žličica maslinovog ulja
160 grama orzo tjestenine
500 ml povrtnog temeljca ili kocke razmućene u 500 ml vruće vode
pola limuna
sol i papar
tikvica srednje veličine
60 grama parmezana
svježi bosiljak
Postupak:
Narežite ljutiku na sitno. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku i pirjajte oko dvije minute. Ubacite orzo tjesteninu pa pržite oko minutu. Podlijte temeljcem (treba ga biti tek toliko da sve prekrije, ali ne previše). Dodajte limunov sok, sol i papar.
Tikvicu narežite na tanke ploške ili kockice. Ubacite ih u tavu i dobro promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri kao rižoto, redovito miješajući i podlijevajući temeljcem. Kuhanje traje 10-12 minuta. Na kraju dodajte parmezan i dobro promiješajte. Poslužite uz svježi bosiljak.
Foto: Instagram