Iako je mnogima egzotična, japanska kuhinja ima i jednostavnih jela koje možete lako pripremiti s klasičnim namirnicama dostupnima kod nas. Jedno od njih je i okonomiyaki, nešto poput slane palačinke s ribanim kupusom, mrkvom i lukom…
Ako tražite nešto brzo, zasitno i malo drugačije od uobičajenih ideja za ručak ili večeru, okonomiyaki je pravo otkriće. Ova japanska „slana palačinka“ nastala je iz potrebe za jednostavnim, ali punim okusom, a upravo u toj kombinaciji leži njezina čar.
Nekoliko osnovnih sastojaka, tava i desetak minuta dovoljni su da dobijete jelo koje ćete poželjeti jesti svakoga dana. Uobičajeni dodaci ovom jelu su kupus, meso i plodovi mora, a za verziju koju smo pronašli potrebne su vam samo lako dostupne namirnice.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
2 šalice sitno ribanog kupusa
naribana velika mrkva, naribana
tanko narezan manji luk
prstohvat soli
4 jaja
2 žličice soja umaka
žličica tostiranog sezamovog ulja (po želji)
60 g glatkog brašna
ulje za prženje
View this post on Instagram
Postupak:
Kupus, mrkvu i luk stavite u cjedilo ili sito, posolite i lagano promiješajte. Ostavite povrće da odstoji dok pripremate smjesu kako bi pustilo višak tekućine. U većoj zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, soja umak, sezamovo ulje i brašno da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Ocijeđeno povrće dodajte u smjesu i dobro promiješajte da se sve ravnomjerno poveže. Zagrijte veliku tavu debljeg dna na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja za prženje. Ulijte cijelu smjesu i poravnajte površinu lopaticom.
Pecite oko pet minuta sa svake strane dok ne porumeni. Prebacite na dasku, ostavite da karatko odmori pa narežite na trokute. Poslužite posuto uz majonezu, grčki jogurt i posuto mladim lukom.
Foto: Instagram