Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Jeste li ikada probali napraviti domaće njoke od bundeve? Posebno su ukusne u umaku od gorgonzole koji ne zahtijeva puno vremena ni truda

U tijeku je sezona tikve, povrća koje se može iskoristiti za izradu bezbroj ukusnih vrlo zdravih jela. Uz gastronomske klasike, kao što su punjene buče i kremasta juha, bundeva je idealna baza za pripremu finih domaćih njoka. Ako još niste isprobali ovu deliciju, u nastavku donosimo recept za njoke od hokaido tikve u umaku od gorgonzole koje će uspjeti čak i početnicima…

U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.

Skladištenjem hokaido tikve povećavate u njoj udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može se čuvati i do šest mjeseci.

@nase_jzd

Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela te je puno vitamina, minerala i vlakana. Također, ova tikva je dobar izvor vitamina B1, B2, i B6, a kalij u njoj je zaslužan za pravilan rad srca te je s fosforom dobra kombinacija za kosti.

Ako nemate ideju kako je iskoristiti na malo drugačiji način, u nastavku donosimo recept za njoke od hokaido buče u umaku od gorgonzole koje će vas osvojiti na prvi zalogaj.

@hautescuisines

RECEPT

Pire od bundeve:

500 g hokaido buče
prstohvat soli
malo maslinovog ulja

Njoki:

350 g pirea od hokaido buče
200 g brašna
jaje

Umak:

300 g špinata, očišćenog i blanširanog
žlica maslinovog ulja
žlica maslaca
režanj sitno nasjeckanog češnjaka
150 g gorgonzole
bijeli papar
2 žlice sjeckanih bučinih sjemenki

@spicevoyager

Priprema:

Buču prepolovite, žlicom joj odstranite koštice te je narežite na kriške. Kriške posložite na lim za pečenje, posolite ih i poškropite s malo maslinova ulja.

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta, odnosno dok potpuno ne omekšaju. Pečene kriške buče ogulite od kore te ih vilicom zgnječite u pire.

Odvažite 350 g pirea od buče, dodajte jedno jaje i počnite mijesiti tijesto. Malo po malo dodavajte 150 g brašna dok ne dobijete mekano tijesto s kojim možete raditi. Nemojte pretjerati s dodavanjem brašna jer ćete dobiti žilave njoke.

@golden_plate_photography

Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu te ga još kratko premijesite. Ako se jako lijepi posipajte ga s ostatkom brašna, no budite oprezni.

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u kobasicu pa kobasicu narežite na male komadiće – njoke. Ako želite, njoke možete dodatno oblikovati na daščici za njoke ili ribežu. Gotove njoke kuhajte u puno slane, kipuće vode.

Gotovi su nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite u posudu s malo maslaca. Vodu od kuhanja sačuvajte, trebat će vam za umak.

@lapetit.sk

Na velikoj tavi zagrijte žlicu maslinova ulja i žlicu maslaca. Kada se maslac otopi dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pirjajte dok ne zamiriši i uhvati malo boje. Dodajte gorgonzolu koju ste narezali na manje komade te podlijte sve s malo vode od kuhanja njoka.

Kada se gorgonzola otopi, umiješajte blanširani špinat. Promiješajte, dodajte malo svježe mljevenog bijelog papra i kratko prokuhajte. Maknite s vatre, umiješajte njoke i posipajte ih nasjeckanim bučinim sjemenkama.

Foto: Instagram





Slični članci