Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Jeste li ikada probali kremastu mađarsku juhu od gljiva? Obiluje začinima i savršeno je okrepljenje za hladne jesenske dane

Kremaste juhice su gastronomski sinonim za jesen. Savršena su okrepa, a najbolja stvar je što ih možete obogatiti raznim zdravim dodacima. Ako obožavate jesti gljive, u nastavku potražite recept za aromatičnu mađarsku juhu od šampinjona koja vas neće dugo zadržati u kuhinji…

Šampinjoni su izrazito hranjivi, a istovremeno niskokalorični, što ih čini poželjnom opcijom za održavanje zdrave prehrane. Ove gljive bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, dok sadrže malo masti i šećera.

@shroomery.in

Ljekovite prednosti šampinjona, poput jačanja imunološkog sustava i smanjenja upala, potvrđuju njihovu pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ako ih već imate kod kuće, bacite se na pipremu ukusne mađarske juhe od gljiva koja hrani dušu i tijelo.

RECEPT

Sastojci:

1/4 šalice maslinovog ulja
800 g šampinjona (tanko narezanih)
4 šalice povrtnog temeljca
2 žlice sojina umaka
3 žlice mljevene paprike
2 žličice sušenog kopra
3/4 žličice crnog papra
1/2 žličice majčine dušice
1/2 žličice mažurana
3
žlice maslaca
1/3
šalice brašna
2 šalice mlijeka
šalica kiselog vrhnja
žlica limunovog soka
12 žličica svježeg, sitno nasjeckanog kopra
2 žličice krupne morske soli

@evakosmasflores

Postupak:

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, oko pet minuta. Ubacite gljive i promiješajte. Nastavite kuhati dok gljive ne omekšaju i otpuste vlagu, 8-10 minuta, redovito mješajući.

Dodajte šalicu povrtnog temeljca, mljevenu papriku, sušeni kopar, papar, majčinu dušicu, mažuran i sojin umak. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, miješajući svakih pet minuta. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.

@shroomery.in

Otopite maslac u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Umiješajte brašno, žlicu po žlicu i nastavite miješati dok se smjesa kuha još tri minute. Postupno dodajte mlijeko i nastavite kuhati nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne.

Ubacite pripremljene gljive u mliječnu smjesu i promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte preostale tri šalice temeljca i limunov sok. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta. Maknite s vatre i pustite da malo ohladi. Umiješajte kiselo vrhnje, sol i svježi kopar. Poslužite toplo. 

Foto: Instagram





Slični članci