Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije jela tiramisu, no malo je onih koji su čuli za njegovu drugačiju verziju – ‘biramisu’. Ova varijanta tradicionalne talijanske slastice razlikuje se od originala u jednom sastojku koji mu daje malo drugačiji i naprosto fenomenalan okus.
Umjesto u kavu, piškote se namaču u pivo, poput vrhunskog Stella Artois piva. U nastavku donosimo recept za kolač u čaši koji će vas oboriti s nogu…
Odlučite li se pripremati ovu brzu i jednostavnu slasticu, Stella Artois premium pivo bit će vaš saveznik za savršen rezultat. Tradicija proizvodnje vrhunskog piva seže od daleke 1366. godine, a recept kvalitete i danas se čuva u domicilnom Leuvenu.
‘Biramisu’ je fantastično rješenje kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena satima boraviti u kuhinji. Još jedna prednost ovog kolača je što se radi u čaši i ne zahtijeva nikakve slastičarske vještine. Recept potražite u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
12 piškota
5 žlica šećera
5 žlica vrhnja za šlag
pola šalice mascarponea
2/3 šalice Stella Artois piva
malo kakaa za dekoraciju
Postupak:
U posudi pomiješajte šećer i mascarpone sir. Umutite vrhnje za šlag da postane čvrsto. Prethodno dobivenu smjesu prekrijte pripremljenim šlagom.
U posebnu zdjelicu ulijte Stella Artois pivo pa kratko umočite piškote. Dovoljno je umočiti ih na dvije sekunde sa svake strane kako ne bi previše omekšale i raspale se.
Piškote razlomite na komade i poslažite u jednom sloju na dno veće i šire čaše. Na njih stavite žlicu i pola kreme od mascarpone sira, pospite malo kakaa i poslažite još piškota.
Ponavljajte postupak dok ne dođete do vrha čaše i potom sve ukrasite s još malo kakaa. ‘Biramisu’ ostavite da se ohladi u hladnjaku barem 12 sati prije posluživanja.
Foto: Instagram / Ivona Grepo