Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Jesensko varivo s lećom, gljivama i noklicama osvaja i mirisom i okusom, a obiluje prijeko potrebnim vitaminima koji jačaju imunitet

Jesen je najbolje vrijeme za uživanje u finim i zdravim varivima. Iako je mnogi zapostavljaju, leća je idealna baza za pripremu raznih jela ‘na žlicu’ koja vas neće dugo zadržati u kuhinji. U nastavku potražite recept za varivo s lećom, šampinjonima i domaćim noklicama koje osvaja i mirisom i okusom…

Leća je riznica dobrog zdravlja koja se može spremati na bezbroj načina. Mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake.

Leća ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti te topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi. Osim toga, leća potiče probavu i obiluje prijeko potrebnim željezom.

@nizarwoganphoto

Za razliku od drugih, ova se mahunarka može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer je ne treba prethodno namakati, stoga je idealna baza za pripremu ukusnih jela na žlicu.

Ako nemate ideju što spremati za ručak, u nastavku donosimo jednostavan recept za ukusno i zdravo jesensko varivo od leće i šampinjona s noklicama koje će nakon prvog zalogaja postati dio vaše osobne kuharice.

@evakosmasflores

Sastojci:

3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
250 g šampinjona
1 žlica koncentrata rajčice
100 ml crnog vina
400 g hokkaido ili butternut bundeve
200 g zelene ili crvene leće
lovorov list
litra vode
sol i papar
žličica češnjaka u prahu

Noklice:

jaje
malo soli
2 g praška za pecivo
125 g bijelog ili pirovog brašna
voda po potrebi

@shotby_omer

Postupak:

Na zagrijanom ulju pirjajte usitnjeni luk, češnjak i mrkvu dok malo ne omekšaju. Zatim dodajte šampinjone koje se prethodno očistili i narezali na listiće debljine oko 3 mm. Dodajte malo soli i papra i sve zajedno pirjajte 7-8 minuta, dok gljive ne puste tekućinu i ona ne ispari.

Zatim u sredini zdjele razmaknite povrće i dodajte koncentrat rajčice, da se malo zapeče na dnu zdjele. Promiješajte s gljivama i podlijte vinom pa kuhajte 5-6 minuta.

@evakosmasflores

Sada je vrijeme za dodati očišćenu i narezanu bundevu (na kockice oko 1×1 cm) te opranu leću, lovorov list i češnjak u prahu pa sve zaliti vodom. Kad zakuha, promiješajte, poklopite i kuhajte 25 minuta uz lagano krčkanje. Ako koristite crvenu leću, kuhajte varivo kraće njoj treba oko 20 minuta.

Za to vrijeme pripremite smjesu za noklice pomiješavši sve sastojke. Vode dodajte koliko je potrebno da smjesa bude gusta tako da se ne razlijeva u žlici. Količina vode ovisi o brašnu koje imate. U varivo dodajte po pola žličice smjese, bez miješanja.

Pola po pola žličice stavljajte na različita mjesta u varivu i nemojte miješati dok noklice ne očvrsnu (možete nakon cca. 5 min). Kuhajte još 20-ak minuta, dok noklice i leća ne budu potpuno kuhani. Dodatno začinite po potrebi i poslužite.

@shotby_omer
@cooks_hideout

Foto: Instagram





Slični članci