Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Isprobajte ‘naopaki’ kolač s karameliziranim bananama koji uspijeva i početnicima, a oduševit će svakog nenadanog gosta…

Banane su omiljeno tropsko voće koje se može kupiti tijekom cijele godine. Ova zdrava i zasitna voćka obiluje kalijem i drugim prijeko potrebnim vitaminima i mineralima, a zbog svoje teksure i okusa izvsrna je baza za izradu fantastičnih slastica. Ako vam se jede nešto slatko, a ne želite se dugo zadržati u kuhinji, isprobajte ‘naopaki’ kolač s karameliziranim bananama koji će oduševiti svakog slatkoljupca…

Zbog visokog sadržaja kalija, magnezija i vlakana, banane su hvaljene još u zapisima iz 600. godine prije nove ere. Dobar su izvor energije, a zbog visokog sadržaja kalija (jedna banana srednje veličine osigurava 11 posto dnevnih potreba za kalijem), pripisuje im se značajno djelovanje u snižavanju krvnog tlaka i prevenciji srčanih bolesti. Novije studije pokazale su da banane mogu pomoći i u održavanju koštane mase, što je posebno važno za žene u menopauzi.

@my_oven_life

Ova ukusna voćka idealna je za izradu raznih slastica, a ovog vikenda počastite se ukusnim ‘naopakim’ kolačem s karameliziranim bananama koji uspijeva i početnicima, a oduševit će svakog nenadanog gosta.

RECEPT

 
 

Za tijesto:

 
  • 3 jaja
  • 125 g kokosovog šećera ili smeđeg šećera
  • 130 g kiselog vrhnja
  • 60 g neutralnog ulja (suncokretovo, biljno)
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 5 g praška za pecivo
  • 225 g brašna

Za banane:

  • 3-4 banane
  • 80 g maslaca
  • 100 g kokosovog ili smeđeg šećera

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C, kalup premažite maslacem. U zdjelici zagrijavajte maslac i šećer dok se sav šećer ne otopi i dobijete karamelasti umak. Prelijte ga u kalup i na njega poslažite polovice banana prerezanom stranom prema dolje. Sastojke za biskvit pomiješajte pjenjačom ili mikserom – prvo jaja i šećer, zatim dodajte kiselo vrhnje i ulje te suhe sastojke koje ste prethodno pomiješali pjenjačom. Kratko izmiješajte i prelijte preko biskvita.

@stillsundayco

Pecite oko 30 minuta, to jest dok čačkalica koju ubodete u sredinu biskvita ne bude čista. Odmah tankim nožićem prođite uz rub kalupa kako bi se biskvit odvojio, a zatim pustite kolač da stoji u kalupu 15-20 minuta. Zatim na kalup stavite tanjur i brzo, jednim potezom, izvrnite kolač na tanjur. Kolač bi trebao izaći bez poteškoća, samo pazite da karamela ne procuri posvuda (ako je bude viška, skupite je u zdjelicu i poslužite uz kolač). Poslužite toplo ili hladno, možete i uz malo medenog milerama.

Foto: Instagram

Slični članci