Iako je na tržištu prisutan u svim godišnjim dobima, kelj spada u jesensko i zimsko povrće te je kao takav najukusniji i najbogatiji nutrijentima kada dođu hladni dani. Ova zdrava i ukusna namirnica može se pripremati na razne načine i poprimiti sasvim novu dimenziju okusa. Ako još niste, isprobajte složenac od kelja i mljevenog mesa koji će izmamiti zazubice i onima koji ne vole ovo povrće…
Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju, a zbog visokog sadržaja kalcija, kelj može sudjelovati u održavanju zdravih kostiju.
Usprkos tome što je izrazito zdrav, mnogi nisu ljubitelji kelja zbog njegovog specifičnog okusa. Ako u vašem kućanstvu postoje izbirljivci, ovu namirnicu pripremite u obliku složenca s mljevenim mesom kojem će malo tko moći odoljeti.
RECEPT
Sastojci:
veća glavica kelja
0,5 kg mljevenog mesa po izboru
glavica luka
vezica peršina
3-4 jaja
vrhnje za kuhanje
papar i sol
žličica slatke crvene paprike
brašno
ulje
krušne mrvice
Postupak:
Kelj oprati, odvojiti listove pa ih blanširati u vreloj vodi. Kad voda ponovno zavije, kuhati 2-3 minute. Blanširane listove ocijediti i staviti na stranu.
Zagrijati ulje, zastakliti jednu glavicu sitno nasjeckanog luka pa dodati mljeveno meso. Meso posoliti i popapriti po ukusu te dodati crvenu papriku. Dinstati oko pola sata na slaboj vatri pa ukloniti sa štednjaka i posuti sitno sjeckanim peršinom.
Pleh za pečenje namastiti i obilato posuti krušnim mrvicama i pokriti dno polovicom blanširanih listova kelja. Kelj prekriti mesom i na vrh složiti drugu polovicu listova.
U jaja po ukusu dodati malo vrhnja za kuhanje (par žlica), dodati malo brašna (smjesa mora biti gusta otprilike kao za palačinke) pa preliti preko kelja i mesa. Pećnicu zagrijati na 170°C i peći 30-40 minuta.
Foto: Instagram