Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Imate borovnice u hladnjaku? Iskoristite ih za pripremu hrskavog i sočnog galetta obogaćenog limunom i svilenkastom kremom od sira

Osim za grickanje, bobičasto voće sjajno je za izradu raznovrsnih slastica. S obzirom na to da obiluju brojnim vitaminima i mineralima, borovnice biste trebali redovito konzumirati. Ako ih već imate u hladnjaku, ovo je idealna prilika da pripremite sočni galette od borovnica, limun i krem sira…

Borovnicama se s razlogom pripisuje titula bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Zanimljivo je istaknuti da 100 grama ovih bobica sadrži tek 57 kalorija, ali zato obiluju značajnom količinom vlakana, vitamina C i K te minerala mangana.

Antioksidansi iz ovog ukusno voća imaju pozitivni učinak na zdravlje mozga, pomažući u poboljšanju njegove funkcije te odgađanju propadanja mozga koje nastaje kao posljedica starenja.

@foodartclick_

Borovnice su fenomenalna baza za pripremu raznih slanih i slatkih jela, a posebno su ukusne u kombinaciji s finim tijestom i začinima. Ako vam nedostaje ideja kako ih upotrijebiti, u nastavku donosimo recept za sočni i hrskavi galette s borovnicama, limunom i kremom od sira.

RECEPT

Za tijesto:

1 i pol šalica brašna
žličica šećera
prstohvat soli
8 žlica hladnog maslaca
3 žlice hladne vode

Za nadjev od borovnica:

220 g borovnica
žlica šećera
žličica kukuruznog škroba
limun srednje veličine

Za kremu od sira:

110 g krem sira (sobne temperature)
2 žličice šećera
veće jaje (odvojiti bjelanjak od žumanjka)

@foodartclick_

Postupak:

Za koru pomiješajte brašno, šećer i sol u zdjeli. Ohlađeni maslac narežite na komadiće i dodajte ga suhim sastojcima. Rukama umijesite tijesto dok ne dobije teksturu mokrog pijeska s komadićima maslaca veličine graška.

Počnite dodavati ledenu vodu, žlicu po žlicu, sve dok se ne formira tijesto i na dnu zdjele ne ostane suho brašno. Oblikujte tijesto u spljošteni disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena kako bi očvrsnulo.

@inesananasehortela

Dok se tijesto hladi, pomiješajte borovnice, šećer, kukuruzni škrob, pola žličice kore i žličicu soka od limuna. Dobro promiješajte da se sve sjedini i ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir sobne temperature, šećer, žumanjak i žličicu limunovog soka. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Sačuvajte bjelanjak da premažete koru neposredno prije pečenja.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano pobrašnite čistu radnu površinu. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte krug promjera oko 15 centimetara. Tijesto se u početku može činiti malo kruto, ali će postati savitljivije kako se zagrijava.

@swarnika_

Obložite pleh papirom za pečenje. Prebacite razvaljano tijesto na njega. Rasporedite smjesu od sira preko sredine kruga, ali ostavite oko dva centimetra praznog ruba. Još jednom promiješajte smjesu od borovnica i rasporedite ih preko krem sira zajedno sa sokom koji su pustile.

Počnite presavijati rub tijesta preko krem sira i bobičastog voća, ostavljajući sredinu otvorenom. Bjelanjak koji ste sačuvali umutite vilicom. Po potrebi dodajte kap-dvije vode da bude tečniji pa premažite površinu tijesta.

Pecite galette oko 30 minuta, odnosno dok korica ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite galette da odstoji 10 minuta prije posluživanja kako bi se malo ohladio. Po želji, servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije ili smrznuti šlag.

Foto: Instagram





Slični članci