Tijekom vrućih mjeseci malo tko ima volje satima boraviti u kuhinji i pripremati komplicirane slastice. Ako vam se jede kolač, a da je jednostavan za pripremu i ne stvara puno nereda, hrskave ‘ružice’ s pistacijama i narančom ono su što tražite. Recept i video s uputama donosimo u nastavku…
Kore za pite i savijače jedna su od namirnica koje uvijek vrijedi imati u hladnjaku. Osim za navedena jela, ovo tijesto može se upotrijebiti za pripremu raznih drugih slastica koje ne zahtijevaju posebne kulinarske vještine.
Jedan od ovakvih deserata su i hrskave ‘ružice’ s mrvljenim pistacijama prelivene božanstvenom kremom od naranče. Ako su vam već narasle zazubice od samog opisa, pogledajte video na dnu članka te se bacite na izradu kolača.
RECEPT
Sastojci:
paket listova za pite i savijače
2 jaja
šalica mlijeka
šalica šećera
šalica otopljenog maslaca (2 štapića)
žlica ekstrakta vanilije
mljevene pistacije
Za sirup:
šalica šećera
pola šalice svježe iscijeđenog soka naranče
2 žlice maslaca
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za pečenje i odložite ga sa strane. Za jednu rolicu koristite dvije kore. Stavite ih jednu na drugu i preklapate po dužini kao da radite harmoniku od papira. Kada dođete do kraja, zarolajte ih u oblik ruže.
Dobivenu ružicu stavite u namašćeni kalup i ponavljajte postupak ne potrošite sve kore. Kada je kalup popunjen, ubacite ga u pećnicu na 10 minuta.
U lončiću otopite maslac, prelijte ga preko pečenih kora pa ih vratite u pećnicu na još 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, šalicu šećera, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se šećer ne otopi.
Zapečene ružice prelijte pripremljenom kremom pa sve vratite u pećnicu još 30-40 minuta kako bi se krema zgusnula, a tijesto poprimilo zlaćanu boju i hrskavost.
Dok se kolač peče, napravite sirup. Na laganoj vatri kuhajte šalicu šećera i pola šalice soka od naranče. Pustite da se krčka 5-10 minuta kako bi dobio na gustoći.
Uklonite lončić s vatre pa dodajte dvije žlice maslaca. Kada je kolač gotov, odmah ga prelijte sirupom i pospite mljevenim pistacijama. Količinu pistacija odredite po ukusu.
Pogledajte VIDEO:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Foto: Instagram