Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Grilani patlidžani s pečenim rajčicama, burratom i posipom od krušnih mrvica savršeno su jelo za kasne ljetne dane

Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u jelovnik. U nastavku potražite recept za jelo kao stvoreno za kasne ljetne dane – grilani patlidžani u kombinaciji s pečenim rajčicama, burratom i posipom od krušnih mrvica…

Patlidžan je povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Ova namirnica može pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije te poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. Obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.

Tražite li način kako ga uvrstiti u prehranu u jednostavnom, ali neodoljivom ruhu, imamo super recept. Riječ je o grilanim patlidžanima s pečenim rajčicama, burratom i posipom od krušnih mrvica.

RECEPT

Sastojci:

700 g cherry rajčica
žlica balzamičnog octa
pola žličice šećera (po želji)
sol i papar
5 režnjeva češnjaka
3 patlidžana
120 ml maslinovog ulja
150 g svježih krušnih mrvica
šaka svježeg bosiljka ili peršina
30 g naribanog parmezana
225 g burrate (2 kugle, svaka podijeljena na četvrtine)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily & Matt (@nerdswithknives)

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190°C. U veću posudu za pečenje stavite rajčice i četiri zgnječena režnja češnjaka. Prelijte s dvije žlice maslinovog ulja, dodajte balzamični ocat i šećer te posolite i popaprite. Dobro promiješajte pa pecite 30-40 minuta, povremeno okrećući, dok rajčice ne omekšaju. Ostavite sa strane zajedno s tekućinom koja se skupila u posudi.

Patlidžanima odrežite krajeve i djelomično ih ogulite u trakama. Narežite ih na ploške debljine oko 1,5 cm. Svaku plošku premažite maslinovim uljem (ukupno 3-4 žlice) pa posolite te popaprite. Pecite ih na vrućem roštilju ili grill tavi oko 5 minuta sa svake strane. Po potrebi dodajte još malo ulja tijekom pečenja. Skinite ih s vatre, pokrijte folijom i ostavite sa strane.

U drugu tavu stavite tri žlice maslinovog ulja i sitno nasjeckan režanj češnjaka. Dinstajte oko minutu. Dodajte krušne mrvice i tostirajte ih oko pet minuta uz miješanje. Prebacite u zdjelu, pustite da se malo ohlade pa umiješajte nasjeckano bilje i naribani parmezan. Začinite solju i paprom po ukusu.

Na velikom tanjuru slažite jelo u slojevima – red patlidžana, red pečenih rajčica s malo njihovog soka pa opet patlidžani i rajčice dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju dodajte komade burrate te obilno pospite mrvicama s češnjakom i začinskim biljem. Po želji ukrasite listićima bosiljka. Poslužite odmah.

Foto: Instagram












Slični članci