Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Grilane tikvice s hrskavim pistacijama i kremom od mekog kozjeg sira savršeno su jelo za vruće ljetne dane, a mogu se jesti same ili s mesom

Tijekom vrućih mjeseci malo tko ima volje i želje satima stajati za štednjakom. U takvim situacijama, aromatične i ukusne salate jedno su od najboljih rješenja. U nastavku donosimo recept za salatu od grilanih tikvica s kremom od kozjeg sira i hrskavim pistacijama…

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, što ih čini namirnicom koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Odlična je za mršavljenje jer ispunjava želudac i time pruža osjećaj sitosti i do nekoliko sati.

@minna_vauhkonen

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Usto, spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol.

@violaminerva

S obzirom na to da je u tijeku sezona ovog povrća, idealno je vrijeme da isprobate recept za laganu i osvježavajuću salatu od grilanih tikvica s kremastim kozjim sirom i pistacijama koju možete jesti samostalno ili uz meso.

RECEPT

Sastojci:

2 tikvice
2 žlice maslinovog ulja
200 g mekog kozjeg sira
sol i papar
veliki režanj češnjaka
2–3 žlice pistacija
svježa metvica
sok pola limuna

@one.milk_

Postupak:

Tikvice narežite na tanke duge ploške pomoću guljača. Zalijte ih maslinovim uljem i lagano ispecite na grill tavi ili roštilju. Nemojte ih predugo peći da ne omekšaju previše, trebaju biti blago tvrde.

Za kremu u zdjeli pomiješajte meki kozji sir, prstohvat soli, prstohvat crnog papra i zgnječeni češnjak. Ako želite nešto svilenkastiju i kremastiju smjesu, možete dodati žlicu kiselog vrhnja.

Poslažite grilane tikvice na tanjur. Dodajte im kremu od sira tako da je žlicom ravnomjerno rasporedite preko tikvica. Grubo nasjeckajte pistacije i pospite ih po salati. Isto učinite s mentom, a zatim sve zalijte limunovim sokom.

Foto: Instagram





Slični članci