Tijekom vrućih mjeseci malo tko ima volje i želje satima stajati za štednjakom. U takvim situacijama, aromatične i ukusne salate jedno su od najboljih rješenja. U nastavku donosimo recept za salatu od grilanih tikvica s kremom od kozjeg sira i hrskavim pistacijama…
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, što ih čini namirnicom koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Odlična je za mršavljenje jer ispunjava želudac i time pruža osjećaj sitosti i do nekoliko sati.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Usto, spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol.
S obzirom na to da je u tijeku sezona ovog povrća, idealno je vrijeme da isprobate recept za laganu i osvježavajuću salatu od grilanih tikvica s kremastim kozjim sirom i pistacijama koju možete jesti samostalno ili uz meso.
RECEPT
Sastojci:
2 tikvice
2 žlice maslinovog ulja
200 g mekog kozjeg sira
sol i papar
veliki režanj češnjaka
2–3 žlice pistacija
svježa metvica
sok pola limuna
Postupak:
Tikvice narežite na tanke duge ploške pomoću guljača. Zalijte ih maslinovim uljem i lagano ispecite na grill tavi ili roštilju. Nemojte ih predugo peći da ne omekšaju previše, trebaju biti blago tvrde.
Za kremu u zdjeli pomiješajte meki kozji sir, prstohvat soli, prstohvat crnog papra i zgnječeni češnjak. Ako želite nešto svilenkastiju i kremastiju smjesu, možete dodati žlicu kiselog vrhnja.
Poslažite grilane tikvice na tanjur. Dodajte im kremu od sira tako da je žlicom ravnomjerno rasporedite preko tikvica. Grubo nasjeckajte pistacije i pospite ih po salati. Isto učinite s mentom, a zatim sve zalijte limunovim sokom.
Foto: Instagram