Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Grickajte Oreo iz vlastite kuhinje! Otkrivamo kako pripremiti domaću verziju najpopularnijeg keksa na svijetu koja će osvojiti baš svakoga

Koliko god se trudili paziti na unos šećera, hrskavi keksići jedan su od užitaka kojem je nemoguće odoljeti. Diljem svijeta, Oreo je mnogima postao sinonim za kekse, što i ne čudi, jer je idealan za grickanje uz kavu ili dobar film i šalicu toplog mlijeka. Ako ih i vi obožavate, okušajte se u izradi domaće verzije koja se u malo čemu razlikuje od originala…

Oreo keksi su jedna od najpoznatijih slastica svih vremena. Još davne 1912. godine proizvela ih je nacionalna biskvitna tvrtka (Nabisco), a u prodaju su pušteni kao ‘keksi najviše klase’ uz Mother Goose i Veronese.

Njihovoj popularnosti najbolje svjedoči činjenica da je čitav dio IX. avenije u New Yorku, gdje se nalazi zgrada Nabisca, 2002. godine preimenovan u Oreo Way, odnosno ‘Put Orea’.

@oreo

Ovi ukusni keksići pripremaju se od jednostavnih sastojaka, a neki od zaslađivača – poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, mogu se zamijeniti nerafiniranim smeđim šećerom. U nastavku potražite recept za domaće Oreo kekse u koje ćete se zaljubiti na prvi griz.

RECEPT

 

Keksići:

160 g oštrog brašna
40 g kakaa
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
115 g maslaca
150 g šećera
50 g muscovada (smeđi šećer)
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Krema:

100 g maslaca ili margarina za kreme
200 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

@oreo

Postupak:

Prosijte brašno pa ga pomiješajte s kakaom, sodom i solju. Maslac sobne temperature narežite na kockice pa miksajte dok ne postane kremast.

Umutite šećere te ubacite jaje i vaniliju. Dodajte suhe sastojke i miksajte na laganoj brzini. Ako je tijesto prevlažno, ubacite još malo brašna. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku oko pola sata.

Od tijesta oblikujte male kuglice jednake veličine pa ih lagano pritisnite dlanovima da dobijete željeni oblik. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko sedam minuta. Kada su gotovi, pustite ih da se malo ohlade.

@rainydaybites

Miksati omekšan maslac sobne temperature dok ne postane kremast. Ugasiti mikser i ručno umiješati šećer i aromu vanilije. Dobro promiješati, pa miksati na najvećoj brzini. Nadjevom spajati po dva pečena keksića.

Za kremu miksajte maslac sobne temperature narezan na kockice dok ne postane kremast. U njega ručno umiješajte šećer i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte pa još malo mutite mikserom na najvećoj brzini. Dobivenim nadjevom spajajte po dva keksića dok ih sve ne iskoristite.

Foto: Instagram

Slični članci