Koliko god se trudili paziti na unos šećera, hrskavi keksići jedan su od užitaka kojem je nemoguće odoljeti. Diljem svijeta, Oreo je mnogima postao sinonim za kekse, što i ne čudi, jer je idealan za grickanje uz kavu ili dobar film i šalicu toplog mlijeka. Ako ih i vi obožavate, okušajte se u izradi domaće verzije koja se u malo čemu razlikuje od originala…
Oreo keksi su jedna od najpoznatijih slastica svih vremena. Još davne 1912. godine proizvela ih je nacionalna biskvitna tvrtka (Nabisco), a u prodaju su pušteni kao ‘keksi najviše klase’ uz Mother Goose i Veronese.
Njihovoj popularnosti najbolje svjedoči činjenica da je čitav dio IX. avenije u New Yorku, gdje se nalazi zgrada Nabisca, 2002. godine preimenovan u Oreo Way, odnosno ‘Put Orea’.
Ovi ukusni keksići pripremaju se od jednostavnih sastojaka, a neki od zaslađivača – poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, mogu se zamijeniti nerafiniranim smeđim šećerom. U nastavku potražite recept za domaće Oreo kekse u koje ćete se zaljubiti na prvi griz.
RECEPT
Keksići:
160 g oštrog brašna
40 g kakaa
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
115 g maslaca
150 g šećera
50 g muscovada (smeđi šećer)
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
Krema:
100 g maslaca ili margarina za kreme
200 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
Prosijte brašno pa ga pomiješajte s kakaom, sodom i solju. Maslac sobne temperature narežite na kockice pa miksajte dok ne postane kremast.
Umutite šećere te ubacite jaje i vaniliju. Dodajte suhe sastojke i miksajte na laganoj brzini. Ako je tijesto prevlažno, ubacite još malo brašna. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku oko pola sata.
Od tijesta oblikujte male kuglice jednake veličine pa ih lagano pritisnite dlanovima da dobijete željeni oblik. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko sedam minuta. Kada su gotovi, pustite ih da se malo ohlade.
Miksati omekšan maslac sobne temperature dok ne postane kremast. Ugasiti mikser i ručno umiješati šećer i aromu vanilije. Dobro promiješati, pa miksati na najvećoj brzini. Nadjevom spajati po dva pečena keksića.
Za kremu miksajte maslac sobne temperature narezan na kockice dok ne postane kremast. U njega ručno umiješajte šećer i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte pa još malo mutite mikserom na najvećoj brzini. Dobivenim nadjevom spajajte po dva keksića dok ih sve ne iskoristite.
Foto: Instagram