U posljednje vrijeme francuski galette postao je pravi hit na društvenim mrežama. Osim što mami zazubice već na prvi pogled, ujedno je i najjednostavnija pita koju možete napraviti. Upravo se zato smatra jednim od najpopularnijih ljetnih jela. Ako nemate ideju čime ga nadjenuti, u nastavku donosimo recept u kojem glavne uloge igraju rajčice, poriluk i gorgonzola…
Tradicionalni francuski galette dobio je ime od riječi gale, što znači ravna torta ili kolač. Da biste ga napravili, nije vam potreban nikakav kalup niti posebne kulinarske vještine, a najbolje je od svega je što se može obogatiti raznim slanim i slatkim nadjevima.
Najviše pažnje treba posvetiti izradi tijesta. Ako ste se dosad već okušali u pripremi prhkog tijesta, galette vam ne bi trebao zadati nikakve muke. Nedostaje li vam ideja čime ga nadjenuti, isprobajte fantastičan recept s porilukom, cherry rajčicama i gorgonzolom.
RECEPT
Za tijesto:
120 g maslaca
4-5 žlica hladne vode
180 g glatkog brašna
pola žličice šećera
prstohvat soli
Za nadjev:
600 g cherry rajčica
120 g gorgonzole
2 veća ili 4 manja poriluka
3 žlice maslinovog ulja
2 žličice sjeckanog origana
sol i papar
Postupak:
U posudi pomiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte maslac narezan na kockice. Dobro ga utrljajte prstima kako biste dobili komadiće veličine zrna graška. Smjesi dodajte žlicu po žlicu vode i formirajte tijesto. Omotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
Za to vrijeme narežite poriluk, ali samo bijeli i svijetli dio. Pirjajte ga na maslacu 8-10 minuta, odnosno dok se ne karamelizira. Pustite poriluk da se potpuno ohladi pa narežite rajčice na polovice te ih pospite s malo soli. Ostavite ih u cjedilu oko 45 minuta kako bi se dobro ocijedile.
Razvaljajte tijesto u krug promjera oko 35 centimetara pa ga prebacite na papir za pečenje. Po njemu rasporedite polovicu namrvljene gorgonzole, polovicu poriluka, polovicu rajčica i polovicu origana. Ponovite postupak s preostalim polovicama, ali ostavite mjesta oko ruba otprilike pet centimetara.
Rub tijesta prebacite preko nadjeva pa ga premažite mješavinom razmućenog jajeta i mlijeka. Galette pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta, to jest dok ne porumeni po rubovima. Dobar tek!
Foto: Instagram