Tijekom ljetnih vrućina malo tko može jesti velike količine teške hrane. Lagana jela s povrćem idealno su rješenje, naročito ako ne zahtijevaju višesatni boravak u kuhinji. Nedostaje li vam ideja što pripremati, isprobajte šarenu fritatu sa sezonskim namirnicama i topljenim camembertom…
Camembert je sir s prepoznatljivom tankom koricom prekrivenom bijelom plemenitom plijesni. Zahvaljujući Napoleonu III., ova delicija postala je omiljena među Parižanima, a nije trebalo dugo da osvoji cijeli svijet.
Brojna istraživanja utvrdila su da camembert sadrži razne aminokiseline neophodne za zdravlje ljudskog organizma, kao i značajnu količinu minerala i vitamina – gotovo svih iz B skupine.
Najbolja karakteristika ovog ukusnog sira je to što se može jesti i u slanim i u slatkim kombinacijama. Ako ne znate u što ga ukomponirati, dodajte ga laganoj ljetnoj fritati punoj sezonskog povrća. Ovo jelo držat će vas sitima, a lagano je za konzumaciju na vrućinama.
RECEPT
Sastojci:
300 g brokule
300 g zelenih mahuna
100 g tikvica
protisnuti režanj češnjaka
200 g cherry rajčica
3 žlice maslinovog ulja
8 jaja
3 žlice brašna
sol i papar
200 g Camemberta
50 g rikole
žlica bijelog vinskog octa
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Brokulu operite i narežite na cvjetove. Kuhajte je u slanoj vodi s mahunama oko pet minuta. Procijedite i isperite. Tikvice narežite na kockice. U željeznoj posudi ili vatrostalnoj tavi (cca. Ø 26 cm) zagrijte dvije žlice maslinovog ulja.
Na njemu pržite tikvice, brokulu, češnjak i prepolovljene cherry rajčice oko pet minuta. Umutite jaja s brašnom, soli i paprom pa ih prelijte preko povrća. Neka se sve kuha na štednjaku na srednje jakoj vatri otprilike pet minuta. Zatim prebacite u pećnicu na 15-20 minuta.
Kada prođe polovina vremena za pečenje, rasporedite kriške camemberta na vrh i vratite u pećnicu da se sve ispeče do kraja. U posebnoj posudi pomiješajte rikulu, ocat i maslinovo ulje, dobro promiješajte i poslužite na vrh fritate kada je gotova.
Foto: Instagram