Ako vam se jede nešto slatko, a da ne zahtijeva puno truda i skupih namirnica, slastice s beze korama idealno su rješenje. Jedna od njih je i Eton mess ili Nered u Etonu, britanski desert za koji će vam biti potrebno svega pet sastojaka koje sigurno već imate kod kuće. Recept za fini kolač s malinama i čokoladom potražite u nastavku…
Eton je elitna srednja škola za mušku djecu koja se nalazi blizu Windsora, a većina njezinih učenika uglavnom upiše studij na Oxfordu ili Cambridgeu.
Slastica pod nazivom Eton mess poslužuje se na pikniku zadnje srijede u svibnju, kada se polaznicima dodjeljuju nagrade, a sastoji se od šlaga, bobičastog voća i beze puslica.
Narodna predaja kaže da je ovaj desert svoje ime i pomalo neuredan izgled dobio nakon što je, jednom prilikom, labrador sjeo na košaru s kolačima na stražnjem sjedalu automobila i napravio pravi nered.
Ako vam je sama pomisao na ovaj lagan i jednostavan spoj okusa već izmamila zazubice, u nastavku donosimo recept za Eaton mess od samo pet sastojaka koji ne zahtijeva puno truda ni posebne kulinarske vještine.
RECEPT
Sastojci:
3 bjelanjka
150 g šećera
100 g čokolade
250 ml slatkog vrhnja
manja mjerica malina
Postupak:
Bjelanjke istucite mikserom na većoj brzini uz postupno dodavanje šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg i dodajte žlicu octa. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa je izlijte po bjelanjcima tako da bude prošarana.
Žlicom ili špatulom lagano promiješajte smjesu 4-5 puta. Pomoću slastičarske vrećice ili žlice rasporedite smjesu na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 110°C i pecite oko sat i pol. Sredina bi trebala ostati mekana.
Pustite da se meringue ohladi i za to vrijeme pripremite šlag i obogatite ga žličicom ekstrakta vanilije. Izlijte ga preko meringuea, začinite malinama te, po želji, ukrasite listićima mente i naribanom čokoladom.
Foto: Instagram