Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Eton mess je lagani britanski desert koji uvijek uspijeva! Ova verzija radi se od samo 5 sastojaka koje sigurno već imate kod kuće

Ako vam se jede nešto slatko, a da ne zahtijeva puno truda i skupih namirnica, slastice s beze korama idealno su rješenje. Jedna od njih je i Eton mess ili Nered u Etonu, britanski desert za koji će vam biti potrebno svega pet sastojaka koje sigurno već imate kod kuće. Recept za fini kolač s malinama i čokoladom potražite u nastavku…

Eton je elitna srednja škola za mušku djecu koja se nalazi blizu Windsora, a većina njezinih učenika uglavnom upiše studij na Oxfordu ili Cambridgeu.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

Slastica pod nazivom Eton mess poslužuje se na pikniku zadnje srijede u svibnju, kada se polaznicima dodjeljuju nagrade, a sastoji se od šlaga, bobičastog voća i beze puslica.

@saharisha

Narodna predaja kaže da je ovaj desert svoje ime i pomalo neuredan izgled dobio nakon što je, jednom prilikom, labrador sjeo na košaru s kolačima na stražnjem sjedalu automobila i napravio pravi nered.

Ako vam je sama pomisao na ovaj lagan i jednostavan spoj okusa već izmamila zazubice, u nastavku donosimo recept za Eaton mess od samo pet sastojaka koji ne zahtijeva puno truda ni posebne kulinarske vještine.

 

RECEPT

Sastojci:

3 bjelanjka
150 g šećera
100 g čokolade
250 ml slatkog vrhnja
manja mjerica malina

@hautescuisines

Postupak:

Bjelanjke istucite mikserom na većoj brzini uz postupno dodavanje šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg i dodajte žlicu octa. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa je izlijte po bjelanjcima tako da bude prošarana.

Žlicom ili špatulom lagano promiješajte smjesu 4-5 puta. Pomoću slastičarske vrećice ili žlice rasporedite smjesu na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 110°C i pecite oko sat i pol. Sredina bi trebala ostati mekana.

Pustite da se meringue ohladi i za to vrijeme pripremite šlag i obogatite ga žličicom ekstrakta vanilije. Izlijte ga preko meringuea, začinite malinama te, po želji, ukrasite listićima mente i naribanom čokoladom.

@saharisha

Foto: Instagram

Slični članci